32.3 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 20:58
U fokusuMedijski barometarPosao na prvom mjestu

Posao na prvom mjestu

U studenom se najviše pisalo o poslovnim rezultatima, planovima, otvaranju novih centara. Udio tematike kod vodećeg Konzuma iznosi 55%, kod drugog Lidla 48%, a kod trećeplasiranog Tommyja čak 66%

U sklopu analize praćen je publicitet 11 trgovačkih lanaca u tiskanim medijima te na internetskim portalima, a obuhvaćene su samo one objave u kojima su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

U studenom je o trgovačkim lancima zabilježeno ukupno 615 objava. Konzum je ponovno na prvom mjestu, a Lidl na drugom. Tommy je u odnosu na prošli mjesec napredovao za jedno mjesto te je sada treći.

Napomenimo da je između Lidla i Tommyja jako mala razlika, to jest samo pet objava. Slijede Spar, Kaufland i Plodine. Spar je napredovao za dva mjesta, Kaufland je ostao na istom, a Plodine su u odnosu na prošli mjesec bolje za jedno mjesto.

DRUŠTVENO ODGOVORNO
Kao i u prošlim mjesecima, i u studenom je najzastupljenija tema za vodeće trgovačke lance poslovanje. Pisalo se o poslovnim rezultatima, planovima, otvaranju novih centara. Udio tematike kod Konzuma iznosi 55% unutar objava zabilježenih za ovaj trgovački lanac, kod Lidla 48%, a kod Tommyja 66%.

Druga po zastupljenosti kod Konzuma i Tommyja je tematika o promidžbenim aktivnostima i sponzorstvima. Kod Konzuma je zastupljena s udjelom od 21%, a kod Tommyja 32%. Kod Lidla je na drugom mjestu tema o asortimanu i cijenama proizvoda s udjelom od 29%.

O Konzumu se vezano za poslovanje pisalo o gubitku od 1,85 milijardi kuna kako je pokazalo revidirano financijsko izvješće kompanije, pokušajima stabiliziranja poslovanja, restrukturiranju. Treba spomenuti hvalevrijednu humanitarnu akciju koju je Konzum pokrenuo u suradnji s 21 renomiranom hrvatskom kompanijom.

Naime, od prodaje svakog od oko 150 označenih proizvoda, iznos od 20 lipa će se donirati za pomoć pučkim kuhinjama. Slogan akcije je “Podijelite svoju radost”, a prihod je namijenjen za 28 pučkih kuhinja diljem Hrvatske.

I Lidl je sudjelovao u sličnoj, uspješno završenoj akciji u kojoj je prikupljeno 206.152 kune za projekt udruge Portal Dobrote “Da niti jedno dijete u Hrvatskoj ne bude gladno”.
Prikupljenim će se sredstvima osigurati godišnja prehrana u školi za učenike u potrebi iz 10 srednjih škola diljem Hrvatske, a bit će osigurano oko 30.000 učeničkih obroka.

Početak mjeseca za Tommy obilježila je vijest o potpisivanju ugovora o suradnji s novom nastavnom bazom Sveučilišta u Splitu i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Tako će se najboljim studentima omogućiti stjecanje stručnih vještina i znanja, to jest obavljanje kvalitetne stručne prakse. Sredinom mjeseca pisalo se da Tommy postaje suvlasnik Francka, a krajem da je od Keruma kupio Koteks.

24 SATA PREDVODI
Tematski su se objave o trgovačkim lancima najviše odnosile na poslovanje. Udio objava iznosi 53,98% od ukupnog broja zabilježenih objava.

Slijedi tematika vezana za promidžbene aktivnosti i sponzorstva s udjelom od 21,46%.

U studenom se vezano za trgovačke lance više objavljivalo u tiskovinama (56% svih objava), a medij koji je pojedinačno o trgovačkim lancima daleko najviše objavljivao je dnevnik 24 sata. Slijede Jutarnji list i Slobodna Dalmacija.

U studenom se o većini tema više objavljivalo u tiskovinama. Na portalima je zabilježen veći broj objava o uslugama i odnosu prema kupcima, dok je o promidžbenim aktivnostima i sponzorstvima zabilježen jednak broj objava u tiskovinama i na portalima. Najveća je razlika zabilježena unutar teme o asortimanu i cijenama proizvoda kod koje tiskovine imaju 74% udjela.

Najnovije objave

Povodom Svjetskog dana sladoleda Ledo otvorio Kornet želja

Posjetitelji su tijekom izložbe Kornetu želja prišapnuli svoje želje za povratkom nekih legendarnih sladoleda, ali i ponudili ideje za nove okuse Ususret Svjetskom danu sladoleda,...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...