medunarodna-kuhinja-vizual-midiTema kuhinje sve je popularnija, a u trendu je potraga za novim, drugačijim okusima

Meksička, francuska, indijska, talijanska, kineska, španjolska… sve su to kuhinje u kojima uživaju brojni zaljubljenici u hranu, a poznate su pod krovnim nazivom međunarodna kuhinja.

Sve popularnija je i u hrvatskoj kuhinji tako da potražnja za proizvodima koji se koriste za spravljanje međunarodnih jela konstantno raste.

Novi ili stari trend u gastronomskoj ponudi? U svakom slučaju, vrijedi isprobati. Trgovački lanci na hrvatskom tržištu u svom asortimanu u posljednjih nekoliko godina nude sve veći broj proizvoda za pripremu međunarodnih specijaliteta čiji pregled donosimo u ovom članku.

KUHANJE JE IN

Zanimanje za kuhinju, bilo domaću ili međunarodnu, očigledno raste, a tome u prilog govore i mnogobrojne kulinarske emisije na nacionalnim ili lokalnim televizijama, razni časopisi specijalizirani za hranu, jeftinije ili skuplje kuharice uz dnevne novine ili na policama knjižara.

“Tema kuhinje sve je popularnija, a u trendu je potraga za novim, drugačijim okusima. Mnogi ideje nalaze u međunarodnoj kuhinji, a samim time i potražnja za proizvodima vezanim uz nju u blagom je porastu. I naša tvrtka prilagođava se trendovima i sluša potrebe krajnjih potrošača te se prilagođava zahtjevima tržišta”, kažu nam iz tvrtke Dicentra, zastupnika Chio Tortilla Chipsa i Chio Dip!umaka.

Chio Tortilla Chips pravi je odabir za sve one koji vole meksičku kuhinju. U ponudi su s okusom čilija i sira te predstavljaju najomiljeniji meksički brzi obrok te se izvrsno ‘slažu’ s Chio Dip! salsa umacima.

Distributivnom mrežom Dicentra pokriva cijelo područje Republike Hrvatske i na taj način omogućuje da se proizvodi svjetski poznatih proizvođača nađu na policama kako velikih trgovačkih kuća, tako i u malim trgovinama.

Mirko Bašić iz tvrtke Salvia potvrđuje kako je apsolutno istinito da potražnja za proizvodima koji spadaju u tzv. etničku kuhinju zadnjih godina kontinuirano raste.

Salvia je trenutačno zastupnik robnih marki Casa Fiesta i Poco Loco iz segmenta meksičke kuhinje te brenda YouWok iz segmenta azijske kuhinje, a navedeni proizvodi mogu se pronaći u svim vodećim maloprodajnim lancima.

“Asortiman pojedinih trgovina kreiran je prema demografskoj strukturi potrošača pojedinog područja, što znači da ćete širi asortiman proizvoda etničke kuhinje naći u urbanim sredinama, ali osnovni proizvodi iz kategorije dostupni su u gotovo svakoj većoj trgovini”, ističe Bašić.

KOMPLETNA PONUDA KONZUMA

U većim formatima Konzumovih prodajnih mjesta svim kupcima dostupan je širok spektar proizvoda za pripremu ukusnih i egzotičnih jela nekoliko međunarodnih kuhinja: meksičke, indijske, japanske, kineske, tajlandske i drugih.

Super Konzum prodavaonice nude nekoliko stotina proizvoda za pripremu jela te široku paletu posuđa i pribora za spravljanje različitih specijaliteta međunarodnih kuhinja, čime kupcima pružaju cjelokupnu ponudu na jednom mjestu.

Primjerice, ljubitelji kineske kuhinje u Konzumovim prodavaonicama tako mogu pronaći sve što im je potrebno za pripremu ukusnih jela; od woka, umaka, proljetnih rolica, kineskih štapića do morskih algi i wasabija, ukoliko ih privlače okusi sushija i japanske kuhinje.

Kupnja svih potrebnih sastojaka i pribora na jednom mjestu u Konzumovim prodavaonicama uvelike olakšava kupcima pripremu i uživanje u egzotičnim jelima. Također, ovaj asortiman proizvoda obogaćuju novim proizvodima prema željama kupaca.

KUHANJE UŽIVO U MERCATORU

Mercator je poznat po svojim standardima ponude najšireg asortimana, stoga je međunarodna kuhinja jedan od segmenata redovne ponude gdje kupcima nude razne proizvode za pripremu međunarodnih jela.

Tako su dio asortimana svakako meksičke palačinke, čipsevi, umaci, začini, zatim japanski sastojci za izradu sušija, soja umaci, kineske tjestenine, tajlandski umaci, dodaci orijentalnim kuhinjama poput kokosovog mlijeka, bambusa, sezamovog ulja i brojni drugi proizvodi.

Uz ponudu etničke kuhinje imaju i gurmanski kutak sa specijaliziranim delicijama i začinima. Ovakvu ponudu redovito šire te imaju u planu zadržati takav rastući trend.

Ujedno, po određenim trgovinama redovito rade događaje poput kuhanja uživo gdje uz stručne kuhare za posjetitelje pripremaju i promoviraju stranu kuhinju, primjerice, nedavno su imali azijsku kuhinju u Zagrebu, dok će u srpnju u splitskom Mercator centru promovirati talijansku kuhinju.

TEMATSKI TJEDNI U LIDLU
Međunarodni odjel, u striktnom smislu riječi, u Lidlu Hrvatska ne postoji, ali se u ovom diskontnom lancu može naići na dobro poznate “tematske tjedne”, bilo da se radi o azijskom, američkom, francuskom, britanskom, talijanskom ili meksičkom tjednu.

Primjerice dobro poznata azijska kuhinja još od davnih vremena opčinjava europske ljubitelje gastronomskih istraživanja. Svojom je bogatom raznolikošću već tijekom srednjega vijeka, a osobito posljednjih desetljeća, dokazala da vrhunska kulinarska ostvarenja ne poznaju  granice.

Glavne elemente azijske kuhinje, satkane od mnogobrojnih okusa, predstavljaju slatko-kiseli i voćni umaci, čili, curry, egzotični začini, neizostavni umaci od soje te tradicionalna priprema u woku.

Kineski, japanski, tajlandski, korejski, indijski i indonezijski utjecaji spojili su se u ovoj azijskoj raskoši, od kojih u Lidlu posebno izdvajaju: tjesteninu Chow Mein, Thai tjesteninu, Curry pastu, umake za wok, osebujni čips od račića i na kraju kekse za sreću – koji su potekli od poznatih kolačića za sreću s mudrim izrekama.

ŠIRENJE PONUDE U SPARU
U svim SPAR centrima standardno postoji odjel međunarodne kuhinje koji je posložen po zemljama, odnosno regijama. Tako imaju meksičku i azijsku kuhinju (japanska, kineska, indijska kuhinja) i sve proizvode karakteristične za te regije.

Kupcima su na raspolaganju razne egzotične riže, tjestenine, umaci, začini, tortille te ponuda posebnih pakiranja u kojima se nude već složeni artikli za pojedini ručak (kako bi se kupcu olakšao odabir). Proizvodi međunarodne kuhinje pozicionirani su na izdvojeni regal, a neki proizvodi su pozicionirani i dvostruko (npr. riže, umaci).

“Ponuda iz segmenta proizvoda međunarodne kuhinje svakodnevno se proširuje s time da mi imamo mogućnost korištenja potencijala iz svih zemalja u kojima Spar ima razvijeno poslovanje”, zaključuje Nives Fett iz SPAR Hrvatska.