Trgovački lanac Mercator Hrvatska današnjom je donacijom voća i povrća za dječje domove i ugrožene obitelji nastavio s društveno odgovornom kampanjom usmjerenom na popularizaciju voća i povrća u svakodnevnoj prehrani hrvatskih građana.

S tim ciljem Mercator već nekoliko godina tijekom siječnja i veljače provodi akciju “5 na dan” u kojoj se voće i povrće dijeli prema bojama i učinkovitosti na organizam te se u trgovinama ovoga trgovca svakoga tjedna nudi izbor sezonskog voća i povrća po sniženim cijenama.

“Donacijom više od pet tona voća i povrća dječjim domovima diljem Hrvatske i distribucijom paketa za 90 najugroženijih obitelji u Hrvatskoj želimo pravovremenom reakcijom odgovoriti na potrebe društva u kojem poslujemo, a želja nam je donatorsku akciju ‘5 na dan’ iduće godine još više proširiti diljem Hrvatske”, naglasio je Samo Gorjup, predsjednik uprave Mercatora-H.

Na konferenciji za medije, koja je tim povodom održana u Zagrebu, sudjelovala je i Pomoćnica ministrice za socijalnu politiku i podršku obitelji Jasna Ćurković Kelava koja je izvijestila o jedinim dostupnim podacima (iz 2010. i 2011.) koji prikazuju zabrinjavajuće stanje u Hrvatskoj kada je riječ o konzumaciji voća i povrća.

Naime, prema tim podacima, ukupno 66% učenika ne jede voće, a 76% ne jede povrće svaki dan, dok bi pravilna i uravnotežena prehrana trebala uključivati svakodnevnu konzumaciju najmanje tri porcije povrća i dvije porcije voća.

“Iznimno mi je drago što i u ovakvim teškim gospodarskim uvjetima Mercator nastavlja s donatorskim programom i našom suradnjom, koju smo započeli prošle godine, gdje uz podršku projektu ‘5 na dan’ potičemo konzumaciju voća i povrća, te i ove godine Mercator donira devet dječjih domova u šest hrvatskih županija”, naglasila je Ćurković Kelava.

Istraživanje koje je Hrvatski zavod za javno zdravstvo provelo za Svjetsku zdravstvenu organizaciju pokazuju da smo po članu kućanstva u 2011. od povrća najviše konzumirali krumpire i to gotovo 40 kg, dok smo od voća najviše konzumirali jabuke – 14,3 kg.

Tamara Kraus, savjetnik u istraživanjima agencije GfK, prezentirala je istraživanje te agencije po kojemu 17% građana Hrvatske sada konzumira zdraviju hranu nego ranije, ali čak 41% ponekad jede u restoranima brze prehrane (fast food), dok se 60% njih ponekad hrani u pekarama.

“Naši dostupni podaci govore kako tek 28% Hrvata jede voće na tjednoj bazi, pri čemu je svakom drugom kod kupovine prehrambenih namirnica najvažniji okus (48%) ili brzina pripreme (44%). Također, iznenađuju podaci da čak 80% građana Hrvatske pije kavu svaki dan, a tek 4% ne konzumira čokoladu. Ovi pokazatelji potaknuli su nas da se pridružimo akciji ‘5 na dan’ na način da ćemo tijekom 2013. provesti istraživanje o konzumaciji voća i povrća građana Hrvatske”, zaključila je Kraus.