Mercator Grupa je u prvom polugodištu 2013. ostvarila 1,36 milijardi eura čistih prihoda od prodaje što je za 3,3, posto manje u odnosu na isto razdoblje lani, dok je gubitak u tom periodu smanjen za petinu i iznosi 15,1 milijuna eura, izvijestili su iz slovenskog trgovačkog lanca.

U objašnjenju rezultata se ističe kako su niži prihodi prvenstveno rezultat zaoštrenih gospodarskih uvjeta i strukturnih promjena u ponašanju potrošača slijedom pada kupovne moći.

Pad prodaje rezultat je povlačenja s tržišta Bugarske i Albanije, daljnjeg zatvaranja poslovnih jedinica, a ostvaren je pad prihoda na najvećem tržištu Grupe – Sloveniji (3,8%), pri čemu je relativno najveći pad prihoda zabilježen u Hrvatskoj. Na drugom najvećem tržištu Grupe, Srbiji, rast prihoda od prodaje iznosio je 4,2%. U Sloveniji i Hrvatskoj se trend poslovanja u drugom kvartalu 2013. poboljšavaju.

Troškovne uštede Mercator Grupe su u prvom polugodištu 2013. iznosile 18,6 milijuna eura i do kraja godine će premašiti planirane vrijednosti. Grupa je u polugodišnjem razdoblju 2013. smanjila neto zaduženost ispod 1 milijardu eura te je na dan 30. lipnja 2013. iznosila 990 milijuna eura što je za 17,6 milijuna eura manje nego na koncu 2012. godine.

Dodatna troškovna racionalizacija obuhvatit će troškove materijala i usluga te konsolidaciju dobavljača i složenosti asortimana. Dodatno smanjenje broja zaposlenih do kraja 2013. nije planirano.

Mercator Grupa se s tržišta Albanije povukla krajem 2012. godine, a u Bugarskoj je zadnja maloprodajna jedinica prestala raditi s 1. srpnjem 2013. godine.

U kćerinskim  društvima M-Tehnika i Modiana su u prvom kvartalu 2013. izvedene veće strukturne promjene što se odrazilo na poboljšanje njihovog poslovanja u drugom kvartalu 2013. S pojačanim tržišnim aktivnostima Mercator Grupa je u prethodnim tromjesečjima uspješno stabilizirala kretanje tržišnog udjela dok je u Sloveniji u drugom kvartalu Mercator povećao tržišni udjel.

“Usprkos zaoštrenim gospodarskim uvjetima i promjenjivim potrošačkim navikama, gubitak kontinuirano smanjujemo i planiramo da će tekuće poslovanje društva do kraja godine biti pozitivno. Poboljšavamo ključne pokazatelje poslovanja, no s dinamikom promjena nismo zadovoljni stoga ćemo jačati naše aktivnosti. Nastavljamo sa strategijom restrukturiranja, do kraja godine bit ćemo usredotočeni na povećanje prometa, poboljšanje profitabilnosti i poslovanja, osiguranje dugoročno održive i stabilne financijske strukture koja će imati pozitivan učinak na profitabilnost kao i na ostvarivanje pozitivnog poslovanja društava-kćeri nakon uspješnog zaustavljanja trenda pada njihova poslovanja s izvedenim sanacijskim mjerama u prvoj polovici ove godine. Također je osigurano poštovanje obveza utvrđenih ugovorom o prodaji između konzorcija prodavača i tvrtke Agrokor”, rekao je Toni Balažič, predsjednik Uprave Mercator Grupe.