Mercator s naftnim derivatima pretekao Konzum

Iako u biznis s naftnim derivatima planira ući godinama, a svojedobno je potpisao i sporazum s Petrolom koji nikad nije realiziran, Mercatoru je to uspjelo tek ovih dana strateškim partnerstvom s Hram Holdingom, kojim je postao 100-postotni vlasnik 18 potpuno automatiziranih benzinskih servisa En Plusa.

gorivo-crpka-midi1U obavijesti Ljubljanskoj burzi Mercator navodi da je to u skladu s njegovom strategijom razvoja dopunskih usluga za potrošače, a kako je u okviru transakcije dobio i ekskluzivna prava na uporabu tehnoloških i prostornih rješenja za benzinske servise na parkiralištima trgovačkih centara, planira i dalje širenje takve ponude u Sloveniji, ali i u Hrvatskoj i Srbiji po uzoru na druge europske trgovce.

No, malo je vjerojatno da će Mercator, koji s tim potezom sada prednjači u regiji, u nas preduhitriti Todorića.

U tijeku su, neslužbeno doznaje Večernji list, završne pripreme dobivanja provedbeno-planske dokumentacije kako bi se već ove godine moglo početi s izgradnjom prvih pet automatiziranih benzinskih postaja u neposrednoj blizini trgovina Super Konzuma teških 20 milijuna kuna.

Damir Novotny, ekonomski analitičar iz T&MC Groupa, kaže kako na benzinskim postajama uopće nije dominantna prodaja goriva. Njihova prednost je u tome što mogu raditi po principu 24×7, što drugi maloprodajni formati ne mogu pa u pravilu imaju visoku frekvenciju posjetitelja te visoku razinu potencijalne učinkovitosti i profitabilnosti.

Popusti na gorivo pritom su samo jedan od marketinških instrumenata za unapređenje prodaje ostalih proizvoda i usluga, koje imaju više cijene i više marže nego u supermarketima, objašnjava on, ističući kako veliki maloprodajni lanci u EU sve više ulažu u benzinske postaje i druge servise naslonjene na hipermarkete, posebice francuski Carrefour.

Prema Dragi Munjizi iz konzultantske kuće Jakov-Viktor, Mercator i Konzum u taj biznis ulaze relativno kasno, čemu bi razlog mogli biti određeni dogovori s Inom i Petrolom u prošlosti (Velpro opskrbljuje Inu robom široke potrošnje, a Mercator Petrol u Sloveniji).

No, takav biznis, tvrdi, iako je profitabilan, sa 20-ak prodajnih mjesta koja neće biti velika po volumenu, sigurno ne može ugroziti Inu, Petrol ili OMW niti će retaileri riskirati raskidanje ugovora s benzinskim postajama na kojima oni nastupaju kao veletrgovci i distributeri robe široke potrošnje.

Glavni razlog za benzinske postaje u vlasništvu retailera pokrivanje je svake niše u maloprodaji koja je poznata i uspješna u svijetu kako bi se nadoknadio pad prometa u maloprodajnim lancima i općeniti pad tržišta i potrošnje, završava Munjiza. (Večernji list)

Prethodni članakU Biogradu otvoren Bure centar vrijedan 18 milijuna eura
Sljedeći članakMercator otvorio supermarket u Biogradu na moru