Degustacijom proizvoda i recepata pripremljenih s isključivo ekološki uzgojenim namirnicama danas je u zagrebačkom Mercator centru u Vukovarskoj ulici predstavljena Mercatorova BIO linija od 60 proizvoda koji u svom sastavu imaju najmanje 95% sastojaka poljoprivrednog porijekla proizvedenih isključivo po ekološkim principima.

Povodom predstavljanja 60 proizvoda BIO linije Mercatora za posjetitelje se tijekom prijepodneva pripremao izbor zdravih i hranjivih jela, a kulinarsko natjecanje priredile su Mirna Maras i Mila Elegović.

Zelenu oznaku “BIO” u Mercatorovom asortimanu imaju svi prehrambeni  proizvodi koji sadrže najmanje 95% sastojaka poljoprivrednog porijekla, proizvedenih na ekološki način, što među ostalim znači da ne sadrže GMO niti su tretirani pesticidima.

“Bio proizvodi objedinjuju prehrambene proizvode koji su nastali procesima tradicionalnog seoskog uzgoja i prerade. Bilo da se radi o voću, povrću ili mliječnim i mesnim prerađevinama, ti proizvodi podrazumijevaju namirnice u čijoj proizvodnji nisu korišteni  pesticidi niti umjetna gnojiva te za ishranu životinja nisu korišteni umjetni dodaci koji bi u konačnici završili dijelom i u našim tanjurima”, izjavila je stručnjakinja za hranu dr.sc. Donatella Verbanac.

Uz pregršt zabave, Mirna i Mila održale su kulinarsko natjecanje, a neki od finih zalogaja koji su pripremani bili su: tofu namaz sa shiitake gljivama, integralna tjestenina s umakom od špinata, bio palačinke i integralna čoko-lješnjak krema od krupnikovog brašna.

Tijekom kuhanja snimao se i edukativan video u kojem su kroz zabavan kviz Mila i Mirna te Donatella Verbanac odgovarale na pitanja vezano uz važnost i potrebu korištenja bio namirnica. Tako će se uskoro online pronaći odgovori na pitanja poput: što je to ekološka proizvodnja, kakav mora biti sastav bio proizvoda, zašto bio povrće raste sporije i još brojna druga.