Kompanija Mercator Crna Gora, u okviru koje posluju marketi Idea, podnijela je Agenciji za zaštitu konkurencije (AZK) zahtjev za odobrenje preuzimanja Supermarketa Franca. U objavi Agencije u Službenom listu se navodi da se predložena koncentracija odnosi na stjecanje kontrole nad prodavaonicama “Franca” marketa, javlja crnogorski portal Pobjeda.

Najave ove transakcije pojavile su se još prije godinu dana, ali nijedna kompanija informaciju tada nije službeno potvrdila. Iz Supermarketa Franca su tada negirali informaciju o prodaji Mercatoru, ali su dodali kako im imponira pažnja investitora.

Da se i dalje još ništa konkretno nije desilo, kazao je Pobjedi Sead Franca, izvršni direktor Franca marketa, koji je potvrdio kako interes Mercatora za njihove prodavaonice postoji zbog čega su i tražili od mišljenje AZK-a.

“Ugovor nije potpisan niti je proveden ijedan konkretan potez. Ako ju AZK ne odobri, od prodaje ne može biti ništa. Čak i ako odobri, to i dalje ništa ne znači, jer još nije bilo nikakvih konkretnih dogovora. Ono što je sigurno, to ne bi bila akvizicija, već eventualno integracija koja bi podrazumijevala podijeljene uloge, ali sve je još pitanje dogovora”, istaknuo je Franca.

U sastavu Supermarketa Franca posluje 69 marketa koji su rasprostranjeni u gotovo svim crnogorskim općinama. Najviše ih je u Podgorici (13), u Budvi (8) te u Bijelom Polju (7). Ova kompanija osnovana je u sklopu mesne industrije Meso promet koja je započela rad 1990. godine. Kompanija Mercator-CG je od travnja 2021. godine dio maloprodajne mreže Fortenova grupe koja u vlasništvu drži 88,1 posto dionica Mercatora. Prema podacima s njihovog portala, Mercator CG ima više od 1.600 zaposlenih u 19 crnogorskih općina i 129 prodavaonica.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!