29.7 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 14:03
VijestiSvijetMetro: Kvartalni prihodi pali 2,2%

Metro: Kvartalni prihodi pali 2,2%

Njemački trgovački div Metro u utorak je izvijestio o padu prihoda u proteklom tromjesečju koji se dijelom pripisuje nepovoljnim kretanjima valutnih tečajeva,uz napomenu da su u ključnom mjesecu prosincu rast prodaje zabilježili svi prodajni ogranci.

U tromjesečnom razdoblju od listopada do prosinca 2014. ukupni su prihodi Metroa smanjeni 2,2 posto, na 18,3 milijarde eura. Najvećim se dijelom taj pad pripisuje prodaji dijela poslovanja hipermarketa Real u istočnoj Europi i nepovoljnom utjecaju tečaja valuta u mnogim dijelovima istočne Europe, ponajprije u Rusiji i Ukrajini.

Ako se uzmu u obzir samo trgovine otvorene dulje od godinu dana, prihodi su uvećani za 2,1 posto.

Prilagođeni za utjecaj tečajeva valuta i za promjene u tvrtkinom portfelju, preliminarni prihodi Metroa uvećani su u promatranom razdoblju za 2,6 posto.

“Unatoč tvrdokorno izazovnom okruženju, uspjeli smo na početku nove financijske godine nastaviti pozitivno poslovati u trgovinama koje posluju najmanje godinu dana. Poslovanje oko Božića bilo je ukupno gledano pozitivno”, konstatira predsjednik upravnog odbora Metroa Olaf Koch.

Financijska godina Metroa počinje 1. listopada.

Među pojedinim je ograncima Metro Cash & Carry zabilježio pad ukupnih prihoda za 3,6 posto, na 8,2 milijarde eura. Ako se uzmu u obzir samo trgovine koje posluju najmanje 12 mjeseci, poboljšani su 1,4 posto, zabilježivši rast šesto tromjesečje zaredom.

U ogranku Media-Saturn ukupni su prihodi porasli za 4,1 posto, na 6,9 milijardi eura, a ako se isključe trgovine otvorene manje od godinu dana, uvećani su 3,8 posto. Sve su regije pridonijele njihovom rastu.

Nakon prodaje ogranka hipermarketa Real u istočnoj Europi, poslovanje Reala fokusira se na poslovanje u matičnoj Njemačkoj. Prihodi u trgovinama koje posluju najmanje 12 mjeseci pritom su povećani 0,9 posto, u uvjetima žestoke konkurencije koja je dominirala ujesen, nakon čega je u prosincu zabilježen značajniji rast.

U robnim kućama Galeria Kaufhof prihodi su smanjeni za jedan posto, na milijardu eura, pri čemu su u onima koje posluju najmanje 12 mjeseci pali za 1,4 posto. Razlog tomu dijelom vide u relativno visokim temperaturama protekle jeseni koje su rezultirale slabim početkom zimske sezone prodaje tekstila u Njemačkoj.

Metro je u prvom tromjesečju financijske godine otvorio 23 nove robne kuće u sedam zemalja svijeta. Riječ je o devet Cash & Carryja, 13 Media-Saturna i jednoj robnoj kući Galeria Kaufhof. (SEEbiz / Hina)

Najnovije objave

Prihod Sueskog kanala smanjen za četvrtinu

Kanalom je u netom završenoj financijskoj godini prošlo 20.148 brodova, za 22,3 posto manje nego godinu ranije Prihod Sueskog kanala pao je gotovo za četvrtinu...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...