Njemački veletrgovac Metro započinje ekskluzivne pregovore o prodaji svog problematičnog lanca hipermarketa Real s konzorcijem koji predvodi nekretninski fond X+Bricks, objavljeno je iz tvrtke, a prenosi Reuters. Pregovori s drugim konzorcijem ponuditelja kojemu su na čelu Redos nekretnine vođeni od svibnja posve su prekinuti, dodali su Metroa pojašnjavajući kako njemački lanac ne želi zadržati niti jedan udio u Realu.

Trenutačni status pregovora koje Metro želi zaključiti do kraja siječnja podrazumijeva neto priljev novca od 500 milijuna eura. Real se godinama bori sa žestokom konkurencijom na njemačkom tržištu kojim dominiraju diskonteri Aldi i Lidl i rastom online trgovine koja utječe na pad prometa hipermarketa.

Metro je zbog Reala ubilježio umanjenje vrijednosti od 385 milijuna eura za prvih devet mjeseci poslovne godine 2018./19., kada je prodaja lanca hipermarketa pala za 0,8 posto u odnosu na godinu ranije.

X+Bricks je početkom ovog mjeseca povisio svoju ponudu za Real hipermarkete, a prvobitno planirani dogovor s rivalom Redosom koji je podrazumijevao da će Metro zadržati određeni udjel u Realu nije ipak zaživio.

Metroov najveći dioničar, češki biznismen Daniel Kretinsky, kritizirao je plan prodaje Reala Redosu, rekavši da je cijena preniska.

Metro posljednjih godina prolazi kroz proces restrukturiranja kako bi se usredotočio na svoje osnovno poslovanje kao cash and carry lanac. Već je prodao robne kuće Kaufhof te izdvojio i lanac potrošačke elektronike Ceconomy.

Dogovor Metroa s tvrtkom X+Bricks podrazumijeva da konzorcij preuzme Realovo poslovanje, internetsku trgovinu real.de i 80 maloprodajnih objekata.