Metro ponudio udruživanje Kaufhofa s Karstadtom

Udruživanjem Kaufhofa i Karstadta ostao bi u Njemačkoj samo jedan nacionalni lanac robnih kuća

Njemački maloprodajni div Metro, multinacionalni operater ‘cash and carry’ prodajnih centara, predložio je u ponedjeljak udruživanje svog njemačkog lanca robnih kuća Kaufhof s posrnulim konkurentom, njemačkim Karstadtom.

Udruživanjem Kaufhofa i Karstadta ostao bi u Njemačkoj samo jedan nacionalni lanac robnih kuća.

Metro sa sjedištem u Duesseldorfu pokušavao se riješiti Kaufhofa, no takva su mu se nastojanja izjalovila kada je počela recesija. Metro nije u ponedjeljak definirao tko će biti vlasnik nove, udružene kompanije.

“Očekujemo da ćemo se u idućih nekoliko dana sastati s političkim vlastima vezano za to pitanje”, kazao je glasnogovornik Metroa, potvrdivši vijesti o obraćanju njemačkom ministru gospodarstva Karl-Theodoru zu Guttenbergu.

Taj potez trebat će i odobrenje regulatora slobodne tržišne utakmice, a mogao bi naići i na protivljenje sindikata ako će značiti zatvaranje trgovina.

Vlasnik Karstadta Arcandor traži vladinu pomoć u zajmovima u borbi za preživljavanje.

Prodajni centri ‘cash and carry’ njemačkog Metroa, jednog od najvećih malotrgovaca u Europi, protežu se diljem svijeta, od Vijetnama do Italije. Metro je također veliki operater supermarketa za proizvode srednjeg raspona cijena.

Analitičari ukazuju na to da se razdoblje robnih kuća u centru grada, koje prodaju odjeću, kućne potrepštine i kozmetiku približava kraju, te da potrošači više preferiraju glamurozne trgovačke centre, šoping centre u predgrađu zbog lakšeg pristupa vozilima te diskonte s niskim cijenama. (H)