Mlijeko i mliječni proizvodi – Leaflet report: Oporavak redovne cijene

Pomalo neočekivano dolazi pokazatelj da je kategorija mlijeka i mliječnih proizvoda, kao jedna od kategorija s najvećim promotivnim pritiskom na cijenu, u 2017. smanjila udio tipa promocije snižene cijene na 51%, s 54% koliko je iznosio u 2016. godini, što je pratio oporavak tipa promocije redovne cijene koji je rastao s 42% na 46.

U okviru analize kretanja u kategoriji “Mlijeko i mliječni proizvodi” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Analiza se odnosi na broj promocija u kalendarskoj 2017. u odnosu na 2016. godinu.

Tri proizvođača vode glavnu riječ na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda, a to se jasno očituje i u pogledu oglašavanja putem kataloga i letaka. Naime, Dukat, Vindija i Meggle drže gotovo dvije trećine (64%) udjela u broju promocija kategorije u 2017. godini. Dukat je na prvom mjestu s 29% i bilježi minimalan pad u odnosu na 2016., a jednak trend minimalnog pada ima i Vindija koja je prošlu godinu zaključila s 25% udjela. Trećeplasirani je Meggle ipak dosta manje zastupljen, ali je uz minimalan rast zauzeo solidnih 10% udjela u broju promocija, dok su svi ostali proizvođači kumulativno ostvarili godišnji rast s 35% na 36% udjela.

S minimalnim rastom Dukat je i vodeća marka u 2017. godini s ostvarenih 20% udjela, dok je marka ‘z bregov zabilježila 15%, što je minimalan pad u odnosu na godinu prije. Trećeplasirana je marka Meggle koja je na međugodišnjoj razini rasla s 8% na 9%, a slijedi Vindija koja je zadržala svojih 5% iz 2016. godine. Na kraju su još dvije Dukatove marke (Sirela i President) koje su zabilježile identičan međugodišnji trend, pad s 3% na 2%, dok je svim ostalim markama pripalo 47% udjela u broju promocija, što je 1% više negoli u godini prije.

PROMOCIJA UOČI USKRSA
Kategorija mlijeka i mliječnih proizvoda bilježi konstantnu prodaju tijekom cijele godine, a najjači pojedinačni mjesec je ožujak koji nosi 11% udjela u broju promocija. To je sasvim logično s obzirom da se radi o mjesecu koji prethodi Uskrsu pa se i promocija u tom periodu pojača. Ipak, ni ostali mjeseci ne zaostaju puno pa tako imamo četiri mjeseca koji imaju po 9% udjela, pet mjeseci po 8%, dok dva mjeseca imaju 7% udjela u broju promocija.

Spar je za nešto više od pola postotka ispred Kauflanda te je s 11% udjela zauzeo prvu poziciju u poretku trgovaca, premda i Kaufland nominalno ima jednako toliko udjela. Ova dva trgovca imaju i ponešto drugačiji trend pa je tako Spar unatrag godinu dana zabilježio minimalan rast, a Kaufland minimalan pad udjela. Slijede s 8% Metro i Plodine, prvi je rastao 3%, drugi pao za 1%, a potom sa 6% dolaze Tommy i Ultragros (oba s plusom od 1% u odnosu na 2016.). Listu zaključuju tri trgovca s 5% udjela – Konzum, KTC i Billa – pri čemu je križevački trgovački lanac uspio zadržati istu prisutnost, dok je Konzum izgubio 1%, a Billa 3% udjela. Ostali su trgovci kumulativno smanjili svoj udio u broju promocija s 36% u 2016. na 35% u 2017. godini.

Pomalo neočekivano dolazi pokazatelj da je kategorija mlijeka i mliječnih proizvoda, kao jedna od kategorija s najvećim promotivnim pritiskom na cijenu, u 2017. smanjila udio tipa promocije snižene cijene na 51% s 54% koliko je iznosio u 2016. godini. Usporedo s time došlo je od rasta udjela tipa promocije redovne cijene s 42% na 46%, dok su ostali tipovi smanjili udio s 5% na 2%.

 

 

 

 

I na kraju, riječ-dvije oko omjera brendova i trgovačkih marki. Nije bilo nekih značajnijih zbivanja u tom pogledu jer je udio trgovačkih marki zabilježio tek minimalan rast s 10% udjela u 2016. na 11% u 2017. godini.

Prethodni članakMlijeko i mliječni proizvodi: Pad prodanih količina
Sljedeći članakU novi Intersparov hipermarket na riječkoj Rujevici uložena 23 milijuna eura