Mliječne kategorije u posljednjih godinu dana (prosinac 2016. – studeni 2017.) bilježe pad količinske prodaje u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.

U sklopu analize tržišnih kretanja kategorije mlijeka i mliječnih proizvoda pogledat ćemo pet kategorija koje su obuhvaćene u ovom segmentu: mlijeko, sir, vrhnje, jogurti i mliječni deserti.

Obuhvat navedenih kategorija definiramo na sljedeći način:
Mlijeko – uključuje sve vrste mlijeka, životinjskog i biljnog porijekla, svježe, trajno, s okusom. Nisu uključena mlijeka u prahu.
Sir – uključuje sve vrste i oblike sira, npr. komadi/blokovi sira, ribani sir, sir u listićima, svježi sir, sirni namazi. Proizvodi mogu biti punomasni i manje masni, s dodatnim sastojcima (vlasac, papar in sl.) ili bez.
Vrhnje – uključuje sve vrste rashlađenog i dugotrajnog vrhnja, s okusom ili bez, kiselo ili slatko, na bazi mlijeka ili biljne masti. Kategorija ne uključuje zamjene za vrhnja i vrhnja za kavu koja su opisana kao “vrhnja za kavu u kapsulama” čija je namjena da se koriste u posebnim električnim aparatima za tople napitke.
Jogurti – uključuje čvrste i tekuće jogurte, jogurte sa ili bez okusa koji su “light” (dijetni) ili obični, jogurte s okusom koji imaju zasebno pakirane dodatke koji se mogu naknadno smiješati s jogurtom nakon otvaranja, acidofil, kefir te kiselo mlijeko.
Mliječni deserti – uključuje sve tipove rashlađenih pudinga i deserta (npr. riža na mlijeku, mousse i dr.). Ne uključuje rashlađene biskvitne deserte.

NA MLIJEČNOJ POLICI
Nielsenovim panelom maloprodaje obuhvaćeno je tržište Hrvatske koje uključuje hipermarkete (iznad 2.500 m2), supermarkete (301 – 2.500 m2), trgovine mješovitom robom (ispod 300 m2), kioske, drogerije te benzinske postaje. Panel maloprodaje ne uključuje veleprodaju, Cash&Carry, specijalizirane trgovine, online prodaju, diskontere ni tržnice. Analiza se odnosi na kumulirano razdoblje posljednjih godinu dana (prosinac 2016. – studeni 2017. vs. prosinac 2015. – studeni 2016.).

Mliječne kategorije u posljednjih godinu dana bilježe pad količinske prodaje u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Moderni formati (hipermarketi i supermarketi) pritom nose 61% količinske prodaje kategorije, dok je 39% pripalo tradicionalnim formatima (trgovine mješovitom robom). Nositelj kategorije je mlijeko sa 62% udjela u količinskoj prodaji, a slijede jogurti s 18% udjela. Ostale kategorije podijelile su preostalu petinu udjela: sir ima 9%, vrhnje 5%, maslac i margarin 3%, a mliječni deserti 2%. Vodeća tri brenda zastupaju 53% količinske prodaje mliječnih kategorija, a oni su abecednim redom: Dukat, Meggle i ‘z bregov.