Mlijeko i mliječni proizvodi – Promotivna cijena se traži

U okviru promatrane kategorije mliječnih proizvoda ukupno je 37,3% vrijednosne prodaje proizašlo kao rezultat cjenovnih akcija ili promotivnih pakiranja.

U mliječne proizvode ubrajamo mlijeko, sir, jogurt i kefir, vrhnje, mliječne deserte, mliječne namaze te maslac i margarin. Na skupu ključnih trgovaca, najveći udio u količinskoj prodaji tijekom 2020. godine zabilježilo je mlijeko sa 61%, slijede jogurti s 18% i sir s 10% udjela, dok je kada gledamo vrijednosni udio sir vodeći s 30%, a slijedi ga mlijeko s 26% i jogurti s 18% udjela.

Prodaja kategorije mliječnih proizvoda vrijednosno je porasla 5% u 2020. godini u odnosu na 2019., dok je količinska prodaja zabilježila rast od 5,7%.

U okviru promatrane kategorije mliječnih proizvoda ukupno je 37,3% vrijednosne prodaje proizašlo kao rezultat cjenovnih akcija ili promotivnih pakiranja.

U odnosu na prethodnu godinu uočavamo 0,9 postotnog boda manju važnost promotivne u ukupnoj prodaji.

Najveći pad prodaje putem promocija u odnosu na prošlu godinu zabilježen je u kategoriji jogurta, čak 4,7 postotnih bodova. Također, kategorije maslac i margarin, kao i vrhnje te mliječni deserti bilježili su pad udjela promotivne prodaje u 2020. godini. Suprotno tome, mliječni namazi ostvarili su najveći rast udjela promotivne prodaje i to za 6,1% u odnosu na isti raniji godišnji period. U okviru kategorija mlijeko i sir uočava se blagi porast prodaje putem promocija za manje od 1 postotnog boda.

Prethodni članakAmbalaža i dizajn – Pravni savjeti: O industrijskom dizajnu i zaštiti te vrste intelektualnog vlasništva
Sljedeći članakNovi Sundance proizvodi za zaštitu od sunca