mmf-sjediste-midiMeđunarodni monetarni fond (MMF) smanjio je procjene rasta svjetskog gospodarstva već peti put u posljednjih 15 mjeseci, a ovoga puta zbog nesigurnosti nakon odluke Britanije o napuštanju Europske unije.

Prema novom izvješću “Svjetski ekonomski izgledi”, MMF očekuje da će u ovoj godini globalno gospodarstvo porasti 3,1 posto, 0,1 postotni bod manje nego što je prije prognozirao. Za iduću je godinu procjenu rasta smanjio za 0,1 postotni bod, na 3,4 posto.

Dosad je MMF procjene smanjivao zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva, pada cijena sirovina i nafte, a ovoga puta zbog mogućih posljedica Brexita.

Fond je poručio da je, unatoč poboljšanjima u Europi i Japanu te djelomičnom oporavku cijena sirovina, odluka o ‘Brexitu’ izazvala značajan rast nesigurnosti, što bi moglo naštetiti investicijama te izazvati pad povjerenja ulagača i potrošača.

MMF je poručio da će najveće posljedice ‘Brexita’ osjetiti sama Britanija, pa je procjenu rasta tamošnjeg gospodarstva u ovoj godini smanjio za 0,2 postotna boda, na 1,7 posto. U idućoj godini procjenu je smanjio još drastičnije, za 0,9 postotnih bodova, na 1,3 posto.

Za ovu godinu MMF je blago povećao procjene rasta gospodarstva eurozone, no za iduću godinu smanjio je očekivanja za 0,2 postotna boda, na 1,4 posto. (vijesti.hrt.hr)