Tržište monitora u Europi poraslo je u prvom kvartalu 2018. godine, od siječnja do travnja, za osam posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pokazuju to posljednji podaci analitičke tvrtke Context, pri čemu su monitori velikih dimenzija (od 24,5 do 35 inča) i inovativne tehnologije doprinijele tom rastu, dok je tržišni udio manjih monitora od 23 do 24 inča nastavio padati. Značajno područje rasta također bilježe i monitori s QHD i UHD rezolucijama.

U segmentu monitora veličine 31,5 inča AOC je uspio povećati svoj tržišni udio s 0 na čak 27,3 posto i to samo u godinu dana te tako postao lider na tržištu u ovom segmentu. AOC je također tržišni lider u segmentu monitora veličine 35 inča s tržišnim udjelom od 30,9 posto u prvom kvartalu ove godine. Kod monitora većih dimenzija dominira Philips s monitorima veličine 40 i 43 inča sa 36,9 i 40,8 posto tržišnog udjela.

Europsko tržište monitora nakon prošlogodišnje stagnacije raslo je za osam posto u prvom kvartalu 2018. godine. AOC i MMD, brand licencirani partner Philipsa, udvostručili su svoju godišnju stopu rasta, i to za 16 posto. Zahvaljujući tom udjelu ti brandovi sada su tržišni lideri, dok je samo AOC povećao svoj volumen za 28 posto usporedno s prvim kvartalom 2017. godine.

Tržišni udio AOC i Philips monitora zajedno nastavlja rasti i to ponajprije zahvaljujući Philipsovim inovativnim i održivim rješenjima poput PowerSensora, pop-up web kamere kao i funkcionalnom USB-C docking stanicom za povezivanje. S druge strane tržišni uspjeh AOC-a leži ponajviše u širokom rasponu gejming monitora koji uključuju kompetitivne 240 Hz monitore i egzotične ultra-wide 35 inčne monitore.

AOC i Philips postigli su kombinirani rezultat od 15 posto tržišnog udjela u Europi i došli su do vodeće pozicije u prvom kvartalu 2018. godine. Od 22 europske države, oba branda drže vodeću poziciju na tržištu 11 država, te drugu poziciju u šest ostalih zemalja.

“U AOC-u i MMD-u uzastopno radimo na inovativnim značajkama u različitim područjima naših proizvoda kao što su dizajn, kvaliteta slike, ergonomske postavke, jednostavnost uporabe te ekološka prihvatljivost i održivost. Ove inovacije rezultirale su rastom našeg tržišnog udjela te svakog tromjesečja uspijevamo povećavati našu prisutnost na tržištu”, rekao je Stefan Sommer, direktor marketinga i voditelj poslovanja za Europu.

Na tržištu jugoistočne Europe, tržište monitora povećalo se za 18 posto u odnosu na prvi kvartal prošle godine, dok se udruženi tržišni udio AOC-a i Philipsa stabilizirao i ostao na vodećoj poziciji, s porastom od 1 posto u odnosu na prethodni kvartal (Q4 / 2017) i to zahvaljujući snažnim strategijama oba branda i njihovim inovativnim proizvodima.