Na Zagrebačkom velesajmu (ZV) će se od 22. do 25. svibnja održati 22. međunarodni sajam grafičke industrije i papira – Intergrafika te 27. međunarodni sajam ambalaže i pakiranja – Modernpak, na kojima će se predstaviti 72 izlagača iz Hrvatske i 13 zemalja, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Sajam Intergrafika je regionalna smotra suvremenih dostignuća svjetske tehnologije u grafičkoj industriji te u proizvodnji, doradi i preradi papira.

Po iznijetim podacima, grafička industrija u Hrvatskoj donosi 8,93 posto bruto domaćeg provoda industrijske proizvodnje, a u broju ukupno zaposlenih u prerađivačkoj industriji ima udio od 6,81 posto, što svjedoči o njenom značaju za gospodarstvo.

Intergrafika okuplja značajnije svjetske proizvođače strojeva, uređaja i pribora za grafičku industriju te industriju papira i kartona, kao i pomoćnih materijala i gotovih proizvoda.

Tijekom godina svoga održavanja ta specijalizirana priredba dokazala je da ima perspektivu za ovaj dio Europe te da potiče razvoj informatičke, nakladničke i grafičke djelatnosti, industrije papira kao i cjelokupno poduzetništvo u ovoj gospodarskoj grani.

Sajam Modernpak okuplja struku s ciljem razmjene znanja i iskustva stečenih na području proizvodnje i primjene ambalaže te distribucije roba, istovremeno prezentirajući najnovije trendove i inovacije u tehnologiji pakiranja kao i suvremena rješenja za ekološki prihvatljivu ambalažu.

Tijekom četiri dana trajanja sajmova održat će se bogat programom stručnih i pratećih događanja na kojem već tradicionalno sudjeluju i razmjenjuju svoja znanja i iskustva stručnjaci iz zemlje i inozemstva te sami izlagači, ističu sa ZV-a. (H)