Tvrtka Tetra Pak ove godine slavi 20 godina od otvaranja ureda u Hrvatskoj. “Dukat”, “Meggle” i “‘z bregov” mlijeko, “Podravka” rajčica, “Vindi” i “Maraska” sokovi danas se više ne mogu ni zamisliti bez Tetra Pak ambalaže.

Doba trajnog mlijeka počelo je 1961. godine, kada su tvrtke Alpura Ltd. iz Berna i Tetra Pak iz Lunda vrlo uspješno spojile uperizaciju mlijeka s kontinuiranim aseptičnim pakiranjem u papirnu ambalažu.

Samo pet godina poslije toga, 1966. godine, u  tadašnjoj Jugoslaviji u rad su puštena tri pogona trajnog mlijeka s aseptičnim pakiranjem. Jedan od njih bio je u Zagrebu u današnjem Dukatu.

Nekoliko godina kasnije i druge mljekare u Hrvatskoj počele su uvoditi trajno mlijeko: Karlovac, Varaždin, Rijeka, Zadar.

Prvi klijenti tvrtke Tetra Pak tih godina u Hrvatskoj bili su Dukat, KIM i Vindija. Vindija još od 1977. godine puni svoje mlijeko u Tetra Pak ambalažu i tada su se građani Hrvatske prvi put imali prilike sresti s proizvodnom markom “‘z bregov”.

Dukat, KIM i Vindija stavljali su tada svoje proizvode u sad već poznate Tetra Classic Aseptic TCA 500 i Tetra Brik Aseptik TBA 1000 Base ambalaže.

Danas Tetra Pak u Hrvatskoj blisko surađuje i svoj uspjeh duguje tvrtkama: Vindija, Lactalis (Dukat i KIM), Meggle, Maraska, PIK Rijeka, Podravka, JIL, Natura Milk, Stanić Beverages i Konzum.

“Zadovoljstvo nam je što možemo reći da je u Hrvatskoj ove godine u 263 milijuna Tetra Pak ambalaža bilo upakirano 233 milijuna litara mlijeka, sokova, kiselog vrhnja i drugih proizvoda bez kojih se ne može zamisliti nijedan hrvatski dom”, ističu iz Tetra Paka.