Nakon prošlogodišnjeg premijernog izdanja održanog u Gliptoteci HAZU i Centru Kaptol, ovogodišnji Zagreb Wine Gourmet Weekend na istoj se lokaciji održava 19. i 20. travnja.

Osim izlagačkog djela, bogat program činit će i brojna kušanja, zanimljiv filmski program, tematski aktualni paneli sa značajnim svjetskim imenima i zabavan večernji program.

Uoči festivala održana je konferencija za medije na kojoj su program i goste najavili Dražen Lazić, direktor festivala, Ingrid Badurina Danielsson, direktorica za međunarodne odnose festivala, Daniela Roguljić Novak, članica Uprave Zagrebačke banke, partnera festivala, te Žarko Fatović, predsjednik Uprave ERGO životnog osiguranja, novog člana sponzorske obitelji Zagreb Wine Gourmet Weekenda.

Neka od najznačajnijih imena koja će se kroz sadržaj festivala predstaviti publici su Willi Klinger, direktor Austria Wine Marketinga, vjerojatno najzaslužnija osoba za svjetsku renesansu austrijskog vinarstva, Sandro Boscaini, predsjednik Masi Agricole, jedne od najvećih talijanskih vinskih kuća, i Chris Blandy, direktor najznačajnijeg proizvođača Madeira, Madeira Wine Company. Uz njih, vina Turske, zemlje iz koje je vinova loza i potekla, predstavit će Taner Ogutoglu, direktor Wines of Turkey.

Na samom festivalu ponovo će se održati i dodjela nagrade za najbolja vina po ocjeni žena u organizaciji udruge Women on Wine, premijerno će se prikazati novi dokumentarni film Milke Barišić, Dossier Zinfandel, a proglasit će se i ovogodišnji pobjednici u izboru Dobri restorani.

Povodom skorašnjeg ulaska Hrvatske u Europsku uniju održat će se i panel “Hrvatska vina u EU”, na kojem će osim najznačajnijih domaćih sugovornika sudjelovati i predstavnici iz zemalja članica, koji će prenijeti iskustava iz vinara unutar Europske unije.

“Među kuharskim zvijezdama koje će nastupiti u sklopu cooking showa ovogodišnjeg festivala možemo izdvojiti slavnu slovensku cheficu Anu Roš i Talijanku Silviju Baracchi, vlasnicu restorana Il Falconiere, nositelja Michelinove zvjezdice”, najavila je Ingrid Badurina Danielsson.

Uoči samog festivala, kroz dva tjedna na različitim lokacijama u Zagrebu bit će organizirane brojne vinske i kulinarske prezentacije te degustacije, kako bi građani mogli uživati u delicijama i odličnim vinima i prije samog festivala.

Kao i prethodne godine, ovogodišnji Zagreb Wine Gourmet Weekend partnerski prati Zagrebačka banka, najveća banka u Hrvatskoj.

Daniela Roguljić Novak, članica Uprave Zagrebačke banke, istaknula je kako ovaj festival vrlo uspješno promovira domaće proizvođače vina i maslinova ulja koje banka kontinuirano pomaže i podržava.

“I ove godine Zagrebačka banka će na raspolaganje staviti sve svoje kanale – bankare, poslovnice, direktne kanale, Centar Kaptol – kako bi festival i sudionike približili što većem broju građana. Zadovoljstvo nam je kada možemo sudjelovati u događajima na kojima vinari imaju priliku prezentirati svoje proizvode i doći do novih kupaca i tržišta te međusobno razmjenjivati znanja i iskustva. Potrebno je da što spremniji uđu u Europsku uniju gdje je kvaliteta naših vina već prepoznata. Ulazak u Europsku uniju stvorit će izazove ali i prilike za hrvatske vinare a mi ćemo se truditi da im budemo pouzdan partner, financijski i savjetodavno, u novom okruženju”, rekla je Roguljić Novak.

Žarko Fatović, predsjednik Uprave ERGO životnog osiguranja, o uključivanju ove osiguravajuće kuće u sponzorsku obitelj ZWGW-a rekao je: “Prepoznavši značaj i kvalitetu festivala kao vrijednog promotora hrvatske kulture te dobrog i zdravog življenja, prihvatili smo poziv organizatora da se pridružimo sponzorskoj obitelji Festivala. ERGO je kao novi brend na hrvatskom osigurateljnom tržištu prisutan od 2012. godine, te nam je zadovoljstvo biti dio uglednog tima koji podržava ovaj vrijedan događaj.”