osjecka-pivovara-ftdNezavisni sindikat Osječke pivovare (SNOP) za ponedjeljak, 21. veljače, najavio je štrajk u pivovari, potvrdili su u tom sindikatu, dok u Upravi pivovare smatraju da nema valjanih razloga za štrajk.

Povjerenik Nezavisnog sindikata u pivovari Željko Anić kazao je Hini kako s Upravom nisu postigli suglasnost oko potpisivanja novog kolektivnog ugovara, niti oko otpremnina, ali da su i dalje otvoreni za pregovore.

Anić je odbacio tvrdnje Uprave da se sindikat miješa u poslovnu politiku tvrtke, kazavši da ih zanima samo zaštita radnika i očuvanje radnih mjesta.

Od 19 radnika, koje je Uprava proglasila tehnološkim viškom, svi su članovi većinskog Nezavisnog sindikata, a niti jedan iz sindikata PPDIV-a, što Anić ocjenjuje “pokušajem rasturanja” Nezavisnog sindikata pivovare.

Uprava Osječke pivovare u današnjem priopćenju navodi da je zaprimila najavu štrajka u organizaciji Nezavisnog sindikata za 21. veljače, ali smatra da nema valjanih razloga za štrajk.

Uprava tvrdi kako ispunjava sve svoje zakonske obveze prema radnicima, uključujući i sve obveze iz Kolektivnog ugovora koji je potpisan sa sindikatom PPDIV-a.

“Zakoni tržišta uvjetuju uvođenje novih tehnologija i programa kako bi tvrtka bila konkurentna i uspjela preživjeti žestoku tržišnu bitku”, navode iz Uprave i dodaju da su iz tih razloga najavili smanjenje broja djelatnika te poduzeli maksimalne napore u osiguravanju što boljih otpremnina za radnike koji su tehnološki višak i koji ne mogu biti zbrinuti na drugi način.

Tim je djelatnicima ponuđena otpremnina u ukupnom iznosu od 171.000 kuna, ali je ponudu prihvatila samo jedna osoba, ističu iz Uprave.

Ponavljaju kako im je neprihvatljiv zahtjev Nezavisnog sindikata da katalog radnih mjesta bude dio kolektivnog ugovora, jer to smatraju neuobičajenim, a drže i da “ti razlozi nadilaze razinu u koju se sindikat ima pravo miješati u privatnoj tvrtki”.

“Iz navedenih razloga uprava Osječke pivovare smatra da je štrajk najavljen za ponedjeljak nelegalan, te će postupiti u skladu za Zakonom kako bi zaštitila interese firme i djelatnika koji odluče da neće sudjelovati u štrajku, te interese dobavljača i kupaca Osječkoga piva”, navodi se u priopćenju Uprave iz koje napominju da će s Nezavisnim sindikatom nastaviti razgovore do pronalaska zadovoljavajućeg rješenja. (H)