Tržišne komunikacijeNajveća martinjska fešta u vinariji Kutjevo

Najveća martinjska fešta u vinariji Kutjevo

martinje-kutjevo-ftd-777Dan sv. Martina vrlo je važan događaj za svakog vinogradara i vinara, kao i za svakog ljubitelja plemenite i dobre vinske kapljice. Krštenje mladog vina i kraj uspješne berbe vinarija Kutjevo obilježila je zabavnim i gastronomskim programom u povodu blagdana sv. Martina.

Kutjevo d.d. uz uspješno završenu ovogodišnju berbu, imalo je još razloga za slavlje. Tradicionalna vinska fešta nije mogla početi bez mladih vina, ali i graševina iz kutjevačkog podruma koja su ove godine zlatnim i visoko cijenjenim priznanjima pokorila svjetsku i domaću vinsku scenu.

Stil nagrađenih vina Kutjevo izvire iz najboljih vinogradarskih položaja iznad 250 metara nadmorske visine, koji uranjaju u gorje Papuka i Krndije. Odabrani vinogradarski položaji Hrnjevac i Vinkomir omogućuju proizvodnju vina raskošnih mirisa i jačeg i skladnog okusa, tako da svježinu vina, a time i pitkost, te voćnost i cvjetnost držimo u ravnoteži, objasnio je sommelier Kutjeva d.d. Dragan Humski.

Martinje u vinariji Kutjevo ove je godine bilo spoj tradicionalne i moderne proslave koja se nakon degustacije nagrađenih vina nastavila u starom podrumu iz 1232. godine gdje su gosti po prvi put imali priliku kušati arhivsko vino Graševina izborna berba prosušenih bobica 2006. godina, i to uz zvuke Jazz gitarista, Darka Misirača koji je svojom izvedbom upriličio ovaj značajan događaj.

Nakon podruma goste je u restoranu dočekalo gastronomsku rapsodiju. Kutjevo d.d. u suradnji s Gradskim muzejom u Požegi i kuharom Anđelkom Ledićem je održalo izložbu “Muzej u loncu” te pred gostima rekonstruiralo i dokumentiralo zaboravljena jela koja pričaju o običajima i uzbudljivoj prošlosti slavonskog kraja. Gosti su imali priliku uživati u nekoliko sljedova tradicionalnih slavonskih jela sljubljenih s vinima Kutjevo.

Uz sve to, Kutjevo je za svoje goste osiguralo i iznenađenje večeri. Nakon prezentacije i degustacije bogatog martinjskog jelovnika fešta se nastavila uz mlado vino, a uzvanike je uveselio biskup koji je održao tradicionalno krštenje mošta na karakterističan i veseli način.

Do kraja večeri za atmosferu se pobrinuo tamburaški sastav Castrum koji je sve prisutne zabavljao melodičnim zvukom tamburica te gostima i predstavnicima Kutjeva omogućio da ovu specifičnu martinjsku feštu ponesu u lijepom sjećanju do iduće godine.

OSVRT NA BERBU 2016. I NAGRAĐENA VINA
Godina je u vinogradarskom smislu bila dosta zahtjevna zbog velike količine oborina te zbog mraza koji je nanio štete vinogradima. Prinosi su iz toga razloga ove godine bili manji za 15-tak % u odnosu na prošlu godinu, dok je kvaliteta ostala jednaka, pojasnila je enologica Kutjeva d.d. Zrinka Vinković-Jergović.

U prilog nam je došao sunčani period od mjesec dana pred berbu što se manifestiralo na grožđu koje je skupilo optimalnu količinu šećera i ukupnih kiselina. Fermentativne note mladih vina su odlične, podsjećaju na dobru 2012 godinu, a od njih očekujemo aromatična i strukturna vina koja će biti po kvaliteti bolja čak od prošle i pretprošle godine, nadodala je iskusna enologica.

dsc_0157Već više godina za redom uključujući i ovu godinu graševine Kutjevo vinarije primaju najprestižnije nagrade iz Londona (Decanter), Bruxellesa (Concours Mondial), Neustata (Mundus vini), ali i s domaćih i regionalnih natjecanja kao što su Festival graševine, ocjenjivanje Sv. Ivan Zelina, Sabatina itd.

U 2016. godini Graševina Turković (berba 2015.) s jakom ekspresijom najzrelijeg voća, skladana i sočna, osvojila je najviše nagrada. Nositeljica zlatne medalje na ovogodišnjem Mundus Vini, pozlatila se i na Festivalu graševine, te Sabatini 2016.

Odmah poslije nje slijedi također jedna od najnagrađivanijih, a to je Graševina De gotho (berba 2015.), višeslojna i ojačana u barriqueu, svoju kvalitetu je dodatno potvrdila osvajanjem zlata na prestižnom 23. Concours Mondial u Bruxellesu, na Festivalu graševine i Sv. Ivan Zelini, dok se srebrom okitila na ovogodišnjem Decanteru i Sabatini 2016.

Vječni klasik Kutjeva, Vrhunska Graševina berbe 2015. kompleksna na mirise te skladnog i pitkog okusa što Kutjevo vinarija zahvaljuje čaroliji prirode, ali i znanju enologa te korištenju napredne tehnologije u proizvodnji ove se godine može pohvaliti zlatnim medaljama na 23. Concours Mondial u Bruxellesu i na Festivalu graševine u Kutjevu.

 

Najnovije objave

dm Zadar jump održat će se u subotu 27. srpnja

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27....

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...