fructal-proizvodnja-largeNectar će dionice od bivših i sadašnjih radnika kupovati po 15,03 eura

Tvrtka Nectar, nakon što je ljetos stekla većinski, 93,73-postotni udjel, u slovenskom Fructalu, objavila je namjeru za preuzimanje preostalog udjela u tvrtki. Za dionicu, kako prenosi RTV Slovenija, nudi 15,03 eura.

Većinski udio u Fructalu srbijanski je Nectar kupio za 35,3 milijuna eura od prijašnjeg vlasnika Pivovarne Union koja je svoj udio prodala u skladu s planovima grupe Pivovarne Laško koje je Union dio.

Dionice koje će biti predmet ponude za preuzimanje uglavnom su u vlasništvu sadašnjih i bivših radnika. Ponuđena cijena jednaka je onoj koju je Nectar plaćao za Unionove dionice. Ponudu za preuzimanje mora objaviti u roku 30 dana.

Nectar je preuzimanje većinskog udjela preuzeo i otprilike 13 milijuna eura Fructalovih dugova. Preuzimanje je djelomično financirao vlastitim sredstvima (oko 7 milijuna eura), a djelomično su izvor bili krediti Europske banke za obnovu i razvoj.

Srbijanski je Nectar prije preuzimanja obećao kako otpuštanja neće biti, da će proizvodnja i razvoj ostati u Ajdovščini te da će ulagati u razvoj voćarstva slovenskih proizvođača u Vipavskoj dolini.

Nectar za sada nema namjeru mijenjati upravu Fructala. Srbijanska je tvrtka vodeći proizvođač bezalkoholnih pića, marmelada i džemova u Srbiji. (Bankamagazin)