Za kupovinu imovine Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) nije stigla ni jedna ponuda, izjavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali. On je kazao da sada slijedi razgovor s Ministarstvom privrede da se vidi što će se dalje poduzeti i u kojem vremenskom periodu, ali je naglasio da rješenje za PKB mora biti pronađeno do kraja svibnja kada ističe zaštita od naplate vjerovnika.

pkb-midiMali je podsjetio da su procijenjene obaveze PKB-a prema vjerovnicima između 60 i 70 milijuna eura.

Javni poziv za prodaju 51 posto imovine PKB-a objavljen je krajem prošle godine, po početnoj cijeni od oko 154 milijuna eura.

“Vidjet ćemo što će se poduzeti ali mislim da će se raditi o smanjenju cijene s 51 na 30 posto, a za to je neophodno uraditi novu procjenu vrijednosti kapitala na dan 31. decembar 2015, što mislim da će se uraditi u sljedećih nekoliko tjedana”, naglasio je Mali.

On je dodao da PKB funkcionira normalno i da grad i dalje iz mjeseca u mjesec pomaže to poduzeće koliko može da bude stabilno.

Na prodaju je bilo ponuđeno 17.677 hektara zemljišta u oputinama Palilula, Surčin i Zrenjanin, građevinski objekti koji se koriste u poslovne svrhe, udjeli PKB-a u pojedinim poduzećima EKO-LAB, PKB Agroekonomik Institut za znanstveno istraživački rad i transfer tehnologije u poljoprivredi, Poljoprivredna avijacija PKB, kao i Veterinarska stanica PKB.

Procijenjena vrijednost promjenljive imovine PKB-a na kraju 2014. godine iznosila je 39,6 milijuna eura, a stalne imovine 303,9 milijuna eura. Promjenljiva imovina obuhvaća cjelokupno stado, zalihe, zasađene usjeve na zemljištu i njena tržišna vrijednost je trebalo biti utvrđena u roku od 30 dana od proglašenja kupca.

PKB obrađuje oko 21.000 hektara zemlje i polovina tih površina uglavnom služi za proizvodnju stočne hrane. (SEEbiz.eu)