campari-midiTalijanski proizvođač pića Campari u utorak je objavio da je postigao dogovor o kupnji francuske kompanije u čijem je vlasništvu poznati brend likera Grand Marnier.

Gruppo Campari objavio je da je postigao dogovor s obitelji, većinskim dioničarem francuske kompanije Societe des Produits Marnier Lapostolle (SPML), o preuzimanju vrijednom 684 milijuna eura.

Taj potez omogućit će tvrtki Campari “da ostvari dodatnu materijalnu korist od procvata spravljanja klasičnih koktela, ponajprije u Sjedinjenim Državama”, navodi se u priopćenju talijanske kompanije,

Grand Marnier poznati je liker s okusom naranče koji se najviše koristi za spravljanje koktela i deserata, ponajprije palačinki, podsjeća AFP.

Izvršni direktor talijanske grupa sa sjedištem u Milanu Bob Kunze-Concewitz istaknuo je da je Grand Marnier francuska ikona koju krasi bogata, 150 godina duga tradicija.

“S Grand Marnierom ćemo naš portfelj globalnih prioriteta nadopuniti vrhunskim i poznatim brendom i učiniti ga bogatijim proizvodnim miksom, te dodatno učvrstiti našu poziciju vodećeg dobavljača vrhunskih likera i bitera diljem svijeta”, dodaje se u priopćenju.

Obitelj u čijem je većinskom vlasništvu ta francuska kompanija pristala je u sklopu postignutog dogovora ustupiti preostale dionice ako nakon preuzimanja udjel Camparija ne dosegne 50,01 posto, kaže se dalje u priopćenju.

Iz Campari grupe su objavili da su ponudili 8.050 eura po dionici u novcu, što predstavlja premiju od 60,4 posto u odnosu na postojeću cijenu dionice, stoji u priopćenju.

“Grupa Campari postigla je sporazum s obitelji koja je većinski dioničar SPML-a za kupnju većinskog udjela u kompaniji putem javnog natječaja koji će biti proveden na francuskom tržištu dionica sukladno odgovarajućim tamošnjim propisima Istodobno, talijanska grupa sklopila je sporazum sa SPML-om za ekskluzivno pravo distribucije Grand Marnierova portfelja žestokih pića”, dodaje se u priopćenju Campari Grupe. (SEEbiz.eu/Hina)