Promet u njemačkoj maloprodaji porastao je u studenom više nego što se očekivalo zahvaljujući niskoj razini nezaposlenosti koja potiče na potrošnju, pokazali su u petak objavljeni službeni podaci.

Promet u maloprodaji porastao je u studenom za 1,2 posto u odnosu na listopad prema cjenovno, sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, objavio je savezni ured za statistiku Destatis.

Analitičari koje je anketirao Dow Jones Newswires očekivali su skromniji rast, za 0,8 posto, nakon pada u listopadu za 1,3 posto.

Na godišnjoj razini promet se u studenom smanjio za 0,9 posto, pokazuju privremeni podaci.

Jučer objavljeni Destatisovi podaci pokazali su blaži rast broja nezaposlenih u Njemačkoj u prosincu no što su ekonomisti predviđali i nepromijenjenu stopu nezaposlenosti od 6,9 posto. Poslovna klima poboljšala se u prosincu drugi mjesec zaredom zahvaljujući rastu industrijskih narudžbi i izvoza, signalizirajući da zemlja vjerojatno neće kliznuti u recesiju.

Odvojeno je udruženje njemačkih maloprodajnih tvrtki HDE 27. prosinca procijenilo da je božićna potrošnja u studenom i prosincu vjerojatno porasla za 1,5 posto u odnosu na godinu ranije.

Destatis je pak danas na temelju podataka za prvih 11 mjeseci do studenog, koji su pokazali 2,3-postotno povećanje prometa u maloprodaji, procijenio da u cijeloj 2012. očekuje pad prometa u rasponu od 0,1 do 0,3 posto. Procjena je uzela u obzir činjenicu da je u prosincu bilo dva radna dana manje nego u istom mjesecu godine ranije, istaknuo je Destatis. (H)