Nestle: Globalno halal tržište vrijedno 634 mlrd dolara

Ukupno europsko tržište halal hrane trenutno je procijenjeno na oko 66 milijardi dolara

Prodaja hrane koja je halal, odnosno u skladu s muslimanskim vjerskim propisima, u Europi će u godinama koje dolaze snažno rasti s obzirom na činjenicu da sve više maloprodajnih lanaca usmjerava poslovnu strategiju na taj sektor, kazao je viši dužnosnik švicarskog prehrambenog diva Nestle.

Izvršni dopredsjednik te najveće svjetske prehrambene grupacije izjavio je za novinsku agenciju Reuters na marginama Svjetskog halal foruma u Den Haagu kako očekuje 20 do 25-postotni rast poslovanja s halal hranom u idućih deset godina.

Ukupno europsko tržište halal hrane trenutno je procijenjeno na oko 66 milijardi dolara, uključujući meso, te svježu i pakiranu hranu, dok je vrijednost globalnog tržišta procijenjena na oko 634 milijarde dolara.

“Sve više tih proizvoda osim u trgovinama posebne hrane sve češće možemo naći na policama trgovina velikih modernih maloprodajnih lanaca”, kazao je Van Dijk, navodeći kao primjer britanski Tesco i francuski Carrefour.

Halal industrija temelji se na uvjerenju da bi muslimani trebali jesti hranu i koristiti kozmetičke proizvode koji su “halalan toyibban”, odnosno dopušteni i u skladu s vjerskim propisima.

U Europi su trenutno najpopularniji halal proizvodi mlijeko u prahu, razni pojačivači okusa, začini i umaci. (H)