njega usana-ftd 777Korisnici proizvoda za njegu usana su osobe koje kupuju nove proizvode kako bi ih isprobali, a s obzirom da su ovisnici o društvenim mrežama jasno je da od medija najviše vjeruju upravo internetu

Sredstva za njegu usana imaju namjenu da zaštite usne u zimskim uvjetima ili ljeti od štetnih UV zračenja. Osim toga, ljudi ih koriste svakodnevno kako bi svoje usne učinili mekima i njegovanima.

Ovom prilikom prikazat ćemo dio podataka iz TGI baze koji se odnosi na proizvode za njegu usana. Institut za istraživanje tržišta i medija Mediana u svojoj analizi koristi multifunkcionalni alat Target Group Index (TGI) koji je namijenjen kompanijama u zadovoljavanju osnovnih potreba za analizama potrošača, tržišta i konkurencije.

lead1Korisnik TGI baze može brzo i lako analizirati kako svoje postojeće i potencijalne potrošače, tako i potrošače konkurencije, te precizno definirati strategije i smjernice marketinškog oglašavanja.

Ono što TGI istraživanje čini posebnim, osim velikog uzorka, pokrivenosti cijele Hrvatske i kontinuiranosti, je u tome što je riječ o “single source” istraživanju, što znači da jedna osoba odgovara na sva pitanja koja upitnik sadrži. Pored konzumacije hrane i pića, korištenja proizvoda za domaćinstvo te medijskih preferencija, u TGI istraživanju postoji i više od 250 stajališta koja se odnose na razne životne sfere.

NAJVIŠE VELIKIH KORISNIKA
Oko 44% Hrvata u proteklih 12 mjeseci upotrebljavalo je proizvode za njegu usana (ova kategorija ne uključuje proizvode za dekorativnu njegu usana, npr. ruževe).

frekvencija koristenja proizvoda za njegu usanaU pogledu frekvencije upotrebe proizvoda za njegu usana i podjele svih korisnika na: male (one koji upotrebljavaju proizvode za njegu usana jednom mjesečno ili manje), umjerene (one koji upotrebljavaju proizvode za njegu usana dva ili tri puta mjesečno do jednom tjedno) i velike korisnike (one koji upotrebljavaju proizvode za njegu usana dva ili tri puta tjedno do jednom ili više puta dnevno), uvijek je zanimljivo vidjeti i analizirati udio velikih i umjerenih korisnika, odnosno svih korisnika koji su u proteklih godinu dana upotrebljavali proizvode za njegu usana.

Pritom je najviše velikih korisnika i to čak više od tri četvrtine (76%).

LOJALNOST I BRENDOVI
Pogledamo li koje marke proizvoda za njegu usana korisnici najčešće biraju vidimo da prva tri mjesta zauzimaju Labello, Melem i Rosal Lip Balm. Ovdje je riječ o vodećim robnim markama, odnosno markama koje potrošači u pojedinoj kategoriji proizvoda biraju najčešće.

obiljezja zivotnog stila korisnika proizvoda za njegu usanaOdnosi se na kriterij koji uzima u obzir lojalnost, a ne količine upotrebe pojedine robne marke (nisu uključeni korisnici koji povremeno konzumiraju proizvod). Predstavlja udio korisnika koji upotrebljavaju određenu robnu marku najčešće.

U skladu s tim zanimljivo je pogledati i kakva su obilježja životnoga stila korisnika ove kategorije. Rezultati istraživanja otkrivaju da su korisnici proizvoda za njegu usana osobe koje kupuju nove proizvode kako bi ih isprobali i ovisnici su o društvenim mrežama.

Također, prate modne trendove i uživaju u kupovini kao i darivanju drugih. Kada je riječ o povjerenju u medije, korisnici proizvoda za njegu usana najviše vjeruju internetu (38%), zatim televiziji (36%), radiju (18%) te tiskanim medijima (8%).

Maja Juričan
Samostalni istraživač
maja.jurican@mediana.hr
mediana Logotip