Ulje je prisutno u praktično svakom kućanstvu, no ipak ima razlike u životnim stilovima potrošača ovisno o tome koju marku ulja koriste

ulje1Ulje je namirnica koju koristimo svakodnevno u prehrani.

Pored svoje energetske uloge, ulje osigurava normalan rad našeg organizma, služi kao izvor topline, omogućuje apsorpciju vitamina A, D, E i K te ima cijeli drugi niz zadataka.

S obzirom na svoju funkciju i dobrobit koju posjeduje, malo koga će iznenaditi podatak da je čak 97% Hrvata u posljednjih 12 mjeseci upotrebljavalo ulje.

FREKVENCIJA KORIŠTENJA
U pogledu frekvencije upotrebe ulja i podjele svih korisnika na: male (one koji upotrebljavaju ulje jednom mjesečno ili rjeđe), umjerene (one koji upotrebljavaju ulje dva puta mjesečno do dva puta tjedno) i velike korisnike (one koji upotrebljavaju ulje više od jednom dnevno), uvijek je zanimljivo vidjeti i analizirati udio velikih i umjerenih korisnika, odnosno svih korisnika koji su u proteklih godinu dana upotrebljavali ulje.

Pritom je najviše velikih korisnika, odnosno onih koji ulje upotrebljavaju više od jednom dnevno. Institut za istraživanje tržišta i medija Mediana u svojoj analizi koristi multifunkcionalni alat Target Group Index (TGI) koji je namijenjen kompanijama u zadovoljavanju osnovnih potreba za analizama potrošača, tržišta i konkurencije.

lead1Korisnik TGI baze može brzo i lako analizirati kako svoje postojeće i potencijalne potrošače, tako i potrošače konkurencije, te precizno definirati strategije i smjernice marketinškog oglašavanja.

Ono što TGI istraživanje čini posebnim, osim velikog uzorka, pokrivenosti cijele Hrvatske i kontinuiranosti, je u tome što je riječ o “single source” istraživanju, što znači da jedna osoba odgovara na sva pitanja koja upitnik sadrži.

indexPored konzumacije hrane i pića, korištenja proizvoda za domaćinstvo te medijskih preferencija, u TGI istraživanju postoji i više od 250 stajališta koja se odnose na razne životne sfere. U skladu s tim zanimljivo je pogledati i kakva su obilježja životnog stila osoba koje upotrebljavaju ulje.

TRI BREND PROFILA
Kada govorimo o robnim markama ulja koje potrošači najviše upotrebljavaju u Hrvatskoj, prva tri mjesta zauzimaju Zvijezda, Čepin i Floriol. Iz dobivenih podataka možemo zaključiti da su konzumenti Zvijezda ulja osobe koje preferiraju domaće proizvode, kreativci koji su zainteresirani za međunarodna događanja. Pri traženju informacija prvo pogledaju na internet a prednost daju proizvodima s dugotrajnom garancijom.

zvijezdaKorisnici Čepin ulja su osobe koje vole kvalitetne stvari, lovci su na popuste, vole posebne ponude te prilikom kupovine prikupljaju bodove na svojoj kartici. Korisnici Floriol marke ulja su osobe koje vole kupovati darove te često primjećuju oglašavanje na plakatima.

cepin floriolTakođer su to osobe koje smatraju da pušenje na javnim mjestima treba zabraniti. Kada je u pitanju povjerenje u medije korisnici ulja najviše vjeruju televiziji kao mediju (36%), zatim internetu (34%), radiju (17%), te tiskanim medijima (13%).

Već smo na početku naglasili da je ulje namirnica neophodna za nesmetano funkcioniranje organizma. Njezina uloga je višestruka u građi svih živih stanica, te pomaže u probavi hrane. Ova je namirnica saživjela u svim svjetskim civilizacijama, o čemu govori i ova drevna kineska poslovica: “Kiša u proljeće vrijedi poput ulja.”

Maja Juričan, Researcher
maja.jurican@mediana.hr
mediana Logotip