usne-njega-lip-balm-2Usne su zbog tanke i osjetljive kože prve “na udaru” vremenskih utjecaja, a ispucale usne nisu samo estetski problem, već i velika neugoda. Sredstva za njegu usana uglavnom se poistovjećuju s balzamom u stiku, a osim žena, sve više ih koriste i muškarci.

Sredstva za njegu usana su proizvodi na bazi voska koji se nanose na usne kao zaštita od vremenskih utjecaja. Najčešće se javljaju u formi stika, no ima ih u obliku krema, balzama, pa čak i tekućina.

Mogu biti različitih okusa, s dodatnim medicinskim svojstvima, ali i estetskim funkcijama poput sjajila. U kategoriju nisu uključena ruževi za usne i sjajila, kao ni kreme i balzami za univerzalnu njegu lica i tijela.

Kategoriju obilježava dominacija dvaju vodećih proizvođača – Beiersdorfa (Labello) i Neve (Rosal, Melem), uz rastuće trgovačke robne marke.

Također, u nešto većoj mjeri prisutan je i  L’Oreal (Garnier), dok ostali proizvođači ostvaruju manje udjele.

Pad prodaje 6 posto
U posljednjih godinu dana je kroz maloprodajne kanale obuhvaćene Nielsenovim panelom trgovine na sredstva za njegu usana potrošeno 28,3 milijuna kuna.

Međutim, u odnosu na prvih osam mjeseci prošle godine, u 2010. je zabilježen pad prodaje od 6 posto.

U kategoriji sredstava za njegu usana stikovi čine čak 90 posto prodaje i to najviše zbog njihove izrazite praktičnosti i jednostavnosti.

Od ostalih formi proizvoda 4 posto čine balzami, 3 posto kreme za njegu usana, 2 posto tekućine te 1 posto ostala sredstva (maslaci i voskovi).

Kretanje kategorije dakako ovisi o stikovima, no znatno veći pad prodaje bilježe kreme za njegu usana, dok tekuća sredstva i maslaci bilježe rast, što ne čudi jer su novitet na tržištu.sredstva-njega-usana-kolicinski-udjeliAko sredstva za njegu usana podijelimo prema namjeni ili dodatnoj funkciji vidimo da ih se 56 posto ubraja pod prirodna i medicinska sredstva (npr. Classic, Medical, Sensitive, Sun protect i sl.), 20 posto ih ima dekorativnu funkciju (npr. sjajila, Disco i sl.), 17 posto ih je s voćnim okusima, a 7 posto su ostala sredstva za njegu usana koja ne spadaju u navedene segmente.

Sredstva s “dodanom vrijednošću” sve su prihvaćenija pa su tako zabilježila rast od 30 posto u 2010. u odnosu na godinu prije.

Zbog veličine ambalaže, sredstva za njegu usana moguće je dodatno pozicionirati na blagajnama, zbog čega ova kategorija ima i određenu impulsnu karakteristiku.

“Zimska” kategorija

Više od pola prodaje kategorije u proteklih 12 mjeseci (55%) odvija se u drogerijama i velikim trgovinama mješovite robe.

Kroz supermarkete se prodalo 19 posto, te još 10 posto kroz hipermarkete, dok se kroz manje trgovine mješovite robe realiziralo 12 posto prodaje. Impulsnost kategorije potvrđuje i 4 posto prometa ostvarenog kroz kioske te još 1 posto kroz benzinske postaje.
sredstva-njega-usana-lokacija-prodajeKategoriju sredstava za njegu usana možemo nazvati “zimskom” kategorijom jer se procvat prodaje događa u razdoblju od studenog do veljače, dok je prodaja dakako najmanja ljeti.

Korisnost ovih proizvoda, uz sve izraženiju dekorativnu funkciju, sigurno su jamstvo ne samo ponovnog oporavka ove kategorije, već i pretpostavka za njen novi uzlet.

A kako je i muška osviještenost o zdravlju i brizi za izgled u porastu, prognoziram da je pitanje trenutka kad će na tržištu pojaviti i “muški” stikovi (kao primjerice u kremama na njegu lica). Doduše, možda ne baš u formi stika…A do tada ima dovoljno izgledom i svojstvom neutralnih varijanti.

Ivan Junaković
Voditelj Odjela za
odnose s klijentima

nielsen-logo

njega usana, lip balm