Njemačka: Neočekivani pad maloprodaje u srpnju

Maloprodaja u Njemačkoj neočekivano je pala u srpnju što je pokazatelj da oporavak gospodarstva nije ohrabrio potrošače u najvećem europskom gospodarstvu da počnu više trošiti.

Promet u maloprodaji je u promatranom mjesecu u odnosu na lipanj pao za 0,3 posto, objavio je danas savezni statistički ured iz Wiesbadena. Ekonomisti koje je anketirao Bloomberg očekivali su rast od 0,5 posto.

Na godišnjoj razini maloprodaja u srpnju je porasla za 0,8 posto. Njemački kupci još se uvijek suzdržavaju potrošnje dok se gospodarstvo nastavlja oporavljati zahvaljujući snažnim rezultatima izvoznika i poslovnim ulaganjima.

Ipak, trend bi se uskoro mogao promijeniti jer je u kolovozu nezaposlenost pala 14. mjesec zaredom, poslovno povjerenje je na najvišoj razini u zadnje tri godine, a u porastu je i indeks povjerenja kućanstava.

Ekonomist Thorsten Polleit iz tvrtke Barclays Capital nazvao je srpanjske podatke razočaravajućima s obzirom na najnovije poboljšanje indeksa raspoloženja potrošača GfK-a i, možda još važnije, ukupno stanje na tržištu rada.  (pd)