Njemačka proširuje obuhvat naplate cestarina za kamione

Očekuje se da nova naknada i prošireni obuhvat cestarina za kamione državnom proračunu donijeti dodatnih 30,5 milijardi eura prihoda između 2024. i 2027. godine

Njemački zakonodavci odobrili su u petak naplatu cestarina i manjim teretnim vozilima i uvođenje nove naknade za kamione za emisiju ugljičnog dioksida.

Kamioni će plaćati naknadu za CO2 od 1. prosinca, a od 1. srpnja iduće godine prag za cestarinu za kamione bit će spušten sa sadašnjih 7,5 tona na 3,5 tona.

Očekuje se da nova naknada i prošireni obuhvat cestarina za kamione državnom proračunu donijeti dodatnih 30,5 milijardi eura prihoda između 2024. i 2027. godine.

Od naplate cestarina bit će izuzeti obrtnici i radnici.

Polovina prihoda od cestarina i dalje će biti namijenjena poboljšanju glavnih prometnica u Njemačkoj, a druga polovina u poboljšanje željezničkog sustava.

Njemačka je uvela cestarine za kamione 2005. godine, počevši s autocestama. U međuvremenu naplata cestarina proširena je na sve glavne prometnice.

Njemačka vlada očekuje da će prihod od cestarina za kamione u ovoj godini iznositi nešto manje od osam milijardi eura, navodi agencija dpa. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakDodijeljene tradicionalne prodajne nagrade B2B Superprodavač 2023. godine
Sljedeći članakPrijevoznici zasad bez pritužbi na granične kontrole