trgovina-kupac-midi6Trgovci se žale da država nije donijela tumačenje zakona, a to potvrđuje i Boris Vukelić, predsjednik Ceha trgovaca pri Hrvatskoj obrtničkoj komori. I Ceh je tražio tumačenje zakona, ali još uvijek nikakva pojašnjenja nisu dobili

Dan uoči podizanja stope PDV-a s 23 na 25 posto, odnosno spuštanja stope na deset posto za dio proizvoda, trgovci su, jednako kao i njihovi dobavljači, zbunjeni, piše Novi list.

Od 1. ožujka, kaže izmijenjeni zakon o PDV-u, uvodi se snižena stopa PDV-a od deset posto na “jestiva ulja i masti, biljnog i životinjskog podrijetla, na dječju hranu i prerađenu hranu na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu, u skladu s posebnim propisima, na isporuku vode, osim vode koja se stavlja na tržište u bocama ili u drugoj ambalaži, na bijeli šećer od trske i šećerne repe”.

Neki su dobavljači trgovcima poslali konkretnije specifikacije u kojima navode o kojim je proizvodima riječ, no istovremeno se, također zbunjeni, ograđuju, trgovcima prepuštajući konačnu odluku.

I Zvijezda i Podravka poslali su trgovcima popis proizvoda za koje “misle” da su obuhvaćeni stopom PDV-a od deset posto, ali ni oni nisu sigurni.

Podravkin “Čokolino” i njegove varijacije su, primjerice, dječja hrana na koju će se primjenjivati snižena stopa, ali „Čokolešnik“ iste kompanije, makar je riječ o žitnoj kašici prilagođenoj djeci iznad tri godine starosti – nije. To je, naime, hrana za doručak općenito.

Trgovci se žale da država nije donijela tumačenje zakona, a to potvrđuje i Boris Vukelić, predsjednik Ceha trgovaca pri Hrvatskoj obrtničkoj komori. I ceh je tražio tumačenje zakona, ali još uvijek nikakva pojašnjenja nisu dobili. Ostaje nejasno, primjerice, odnosi li se stopa od deset posto i na bijeli šećer u kocki, na šećer u prahu i tako redom.

“Zato trgovcima preporučujem da čitaju onako kako piše – ako je proizvod deklariran kao dječja hrana, onda je to dječja hrana. Ako je riječ o šećeru, bijelom, pa bio on u kocki ili u prahu, također podliježe sniženom PDV-u”, napominje Boris Vukelić. Trgovci, zaključuje, imaju pravo biti zbunjeni. (Novi list)