Nadzorni odbor Podravke u srijedu je imenovao Martinu Dalić predsjednicom Uprave te prehrambene kompanije, a mandat joj počinje teći od 4. veljače.

Kako se navodi u objavi na Zagrebačkoj burzi, na sjednici NO donesena je odluka o imenovanju predsjednice Uprave Podravke Martine Dalić. Mandat joj počinje teći s danom 4. veljače ove godine i traje do 23. veljače 2022. Martina Dalić tako će na tom mjestu zamijeniti Marina Pucara koji je preminuo u siječnju.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u srijedu je izjavio kako Martina Dalić ima potporu za imenovanje na poziciju predsjednice Uprave Podravke te ne vidi nikakav problem da stupi na tu dužnost i u sljedećih godinu dana učini sve da Podravka postigne još uspješniji rezultat nego u 2020. godini.

“Vjerujem kako će predsjednica Uprave Martina Dalić svojim bogatim znanjem i iskustvom pomoći Podravki da očuva i unaprijedi postojeći kontinuitet uspješnog razvoja. Nadzorni odbor Podravke očekuje od Uprave na čelu s novoimenovanom predsjednicom nastavak pozitivnih trendova poslovanja s naglaskom na organski rast, kao i daljnje unaprjeđenje poslovanja kako na domaćem tako i na brojnim međunarodnim tržištima na kojima je Podravka prisutna”, istaknuo je Želimir Vukina, predsjednik Nadzornog odbora Podravke d.d. po završetku danas održane sjednice.

“Podravka je jedna od najvažnijih hrvatskih i regionalnih kompanija i današnja odluka Nadzornog odbora o izboru za predsjednicu Uprave Podravke za mene je velika čast, kao i ogromna odgovornost. Upravo zbog te velike odgovornosti želim istaknuti da sam ovu dužnost prihvatila nakon što su mi svi ključni dioničari u Podravki, a to su država i mirovinski fondovi, potvrdili da im je zajednički cilj razvoj Podravke odnosno još veća i još snažnija Podravka. Osobno sam uvjerena da je zajednički cilj najvećih dioničara istovjetan željama i očekivanjima radnika Podravke i svih Podravkaša, lokalne zajednice i poslovnih partnera Podravke, a s odličnim timom koji ova kompanija duge tradicije ima sigurna sam da ga zajedno možemo ostvariti. Bit će mi čast pridonijeti ostvarenju tog cilja. Zahvaljujem svim članovima Nadzornog odbora i svim dioničarima na iskazanom povjerenju. Zahvaljujem Vladi RH kao najvećem pojedinačnom dioničaru u Podravki i premijeru Andreju Plenkoviću na povjerenju i podršci”, izjavila je nakon imenovanja dr.sc. Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke d.d.

Dr.sc. Martina Dalić osoba je s bogatim domaćim, ali i međunarodnim radnim iskustvom.

Godine 1991. započinje s radom kao asistentica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu gdje se zadržava sve do 1995. godine kada odlazi na novo radno mjesto u Ministarstvo financija kao načelnica. Od 1997. do 2000. godine u navedenom Ministarstvu obnaša funkciju pomoćnice ministra za makroekonomske analize i prognoze. U travnju 2000. godine napušta Ministarstvo i odlazi u Privrednu banku Zagreb gdje se zadržava sve do siječnja 2004. godine kao glavna ekonomistica te nakon toga slijedi povratak u Ministarstvo financija na poziciju državne tajnice, a u listopadu 2005. postaje državna tajnica u Središnjem državnom uredu za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova Europske unije. U ožujku 2008. godine imenovana je predsjednicom Uprave Partner Banke Zagreb te tu funkciju obnaša do prosinca 2010. godine kada postaje ministrica u Ministarstvu financija, a u prosincu 2011. godine izabrana je za zastupnicu u Hrvatskom saboru te taj mandat obnaša sve do srpnja 2015. godine. U kolovozu 2015. godine postaje stalnom savjetnicom za Upravljanje javnim financijama pri Međunarodnom monetarnom fondu gdje se zadržava sve do listopada 2016. godine kada je imenovana za potpredsjednicu Vlade Republike Hrvatske i ministricu Gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Pored navedenog, vrijedi istaknuti kako je dr.sc. Martina Dalić u periodu od ožujka 2005. godine do svibnja 2012. godine bila zamjenica glavnog pregovarača i pregovaračica u pregovaračkom timu za pristupanje Republike Hrvatske u članstvo Europske unije.
Kada je riječ o formalnom obrazovanju, dr.sc. Martina Dalić 1990. godine stječe zvanje diplomirane ekonomistice na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dok 1994. godine postaje magistrom znanosti na istoimenom fakultetu. 2010. godine upisuje doktorski studij na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu te ga uspješno završava 2012. godine i stječe zvanje doktorice znanosti.

Autorica je brojnih stručnih i znanstvenih radova.

Odgovarajući na novinarska pitanja nakon sastanka o programu malih potpora i ostalim gospodarskim mjerama na području Sisačko-moslavačke županije, Ćorić je rekao da je Martina Dalić u ovom trenutku dobro rješenje za Podravku. Po njegovim riječima, Dalić je stručnjakinja, osoba koja se itekako dobro pokazala u rješavanju kriznih situacija i u novijoj hrvatskoj prošlosti.

“Podravka je naša vrlo važna kompanija koja je proteklih mjesec dana, na žalost, funkcionirala bez preminulog predsjednika Uprave. Siguran sam da će Martina Dalić u narednih godinu dana odraditi dobar posao”, rekao je.

Odgovarajući na upit novinara u vezi afere Borg s kojom je Dalić bila povezana, kao i optužbama oporbe da je Dalić politički kompromitirana, Ćorić je izjavio da je Dalić 2017. godine shvatila da je njezino daljnje funkcioniranje na čelu gospodarskog tima Vlade vrlo teško, gotovo nemoguće te se tada oprostila se od Vlade.

“Danas 2021. godine, gotovo tri godine od tog razdoblja, ne vidim niti jednu prepreku da osoba koja je svoju struku dokazala i na vrlo odgovornim pozicijama u gospodarstvu, u bankarskom sektoru i na razini Vlade ne pomogne u ovoj situaciji u kojoj smo na žalost ostali bez uspješnog predsjednika Uprave Podravke”, istaknuo je Ćorić.

Dodao je i kako ne zna tko je iz perspektive oporbe u Hrvatskoj nekompromitiran. “Svi smo na neki način kompromitirani iz perspektive oporbe, svaki dan slušamo o tome”, rekao je.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, pak, kazao je da osobno smatra da Martina Dalić definitivno može obavljati posao predsjednice Uprave Podravke na način koji je najbolji za tu kompaniju, koji najbolje zadovoljava interese vlasnika kompanije, a to su Republika Hrvatska i mirovinski fondovi.

“Sigurno postoji takav potencijal kod Martine Dalić i cijele Uprave, koja je sačinjena od stručnjaka, i siguran sam da će to voditi Podravku u neko novo vrijeme koje će donijeti dodatan rast kako za vlasnike tako i za radnike”, ocijenio je Aladrović. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!