maslac-tanjur-largePolice u norveškim prodavaonicama su prazne, cvjeta šverc iz susjednih država, a na crnom tržištu maslac postiže basnoslovne cijene

Mnogi stanovnici Norveške ovogodišnje će božićne blagdane morati provesti bez tradicionalnih keksa i kolača. U njihovoj zemlji naime već tjednima vlada nestašica – maslaca, piše Deutsche Welle.

Police u prodavaonicama su prazne, cvjeta šverc iz susjednih država, a na crnom tržištu maslac postiže basnoslovne cijene – na internetu se za kilogram traži između 20 i 60 eura.

Ima više razloga za nestašicu. S jedne strane, potrošnja maslaca u Norveškoj stalno raste. Tako je u studenome potražnja bila za 30 posto veća nego godinu dana ranije. S druge strane, zbog lošijih vremenskih prilika ove godine krave su davale manje mlijeka pa je zbog toga smanjena i proizvodnja mliječnih proizvoda.

Tko je kriv?
Mnogi glavnim krivcem smatraju zadružno poduzeće Tine, koje nije samo glavni proizvođač mliječnih proizvoda u Norveškoj, nego po nalogu države i svojevrsni regulator tržišta. Predstavnik te tvrtke izrazio je žaljenje zbog problema u opskrbi te priznao da su potrebe ove godine pogrešno procijenjene.

No, jedan od krivaca je i država, odnosno njezina politika zaštite domaće mliječne industrije. Naime, u Norveškoj su na snazi vrlo visoke carine za uvoz iz inozemstva. Vlada je sada te carine za razdoblje do ožujka iduće godine snizila za čak 80 posto, a također je privremeno ukinula i kvote za mlijeko koje su bile uvedene kako bi se spriječila pretjerana proizvodnja.

I susjedna Švedska je ove godine imala problema u opskrbi maslacem, ali ga je riješila jednostavno – uvozom iz drugih dijelova Europske unije. To za Norvešku, koja nije članica EU-a, nije tako lako. Švedska ministrica gospodarstva Ewa Björling je komentirala kako se “nestašica maslaca u Norveškoj temelji na ekstremno visokim carinama za tu vrstu robe”. Ona je norveške susjede pozvala da ukinu carine tako da i Norveška može proslaviti Božić sa, umjesto bez maslaca.

Unatoč svim poduzetim mjerama, problem opskrbe maslacom neće se uspjeti riješiti prije Božića. Stručnjaci računaju sa smirivanjem situacije na tržištu tek u siječnju. Zato će se mnogi Norvežani ove godine morati odreći tradicionalnih božićnih kolača. (Deutsche Welle)