Riječ je o investiciji tvrtke Koka vezanoj uz povećanje kapaciteta primarne peradarske proizvodnje

Tvrtka Koka iz sastava Grupe Vindija investirala je 9,5 milijuna kuna u implementaciju suvremenih tehnoloških rješenja na Farmi 14 u mjestu Petrijanec kod Varaždina, izvijestili su iz Vindije.

Navode pritom kako će se završetkom prve faze radova na Farmi 14 i njenim početkom rada u svibnju stvoriti uvjeti za povećanje proizvodnih kapaciteta i to upravo u periodu proizvodnje mesa za potrebe ljetne sezone.

Ujedno, ukupnim konceptom u građevinskom i tehničko – tehnološkom smislu u Vindiji očekuju postići i najbolje tehnološke, ali i ekonomske rezultate u proizvodnji pilećeg mesa, povećati svoj ukupan kapacitet proizvodnje i osigurati proizvodnju visokokvalitetnog brojlerskog mesa.

U prvoj fazi radova koji uključuju implementaciju najsuvremenijih tehnoloških rješenja uloženo je 9 milijuna i 506 tisuća kuna. To obuhvaća ugradnju novih tehničkih sustava za ishranu, napajanje, grijanje, ventilaciju i hlađenje. Spomenuti sustavi su u potpunosti kompjutorski upravljani te omogućavaju provođenje svih zakonskih propisa RH i EU.

Druga faza investicija iznosi 8 milijuna i 667 tisuća kuna i planira se realizirati do kraja tekuće godine, a troškovi ovoga cjelokupnog projekta, u potpunosti financiranog iz vlastitih sredstava Grupe Vindija, iznosit će 18 milijuna i 173 tisuće kuna.

Tov brojlera na postojećih pet objekata započeo je 1970. godine, a 1977. godine nadograđeno je još šest objekata. Na farmi se ukupno nalazilo 11 objekata podijeljenih u tri vrste. S obzirom na stanje objekata za tov, njihovu starost, građevinski status kao i dotrajalost tehničkih sistema u peradnjaku stvorila se obaveza za unapređenjem uvjeta tova i modernizacijom tehnološkog procesa.

Po završetku svih radova Farma 14 će se u ukupnosti sastojati od devet peradnjaka proizvodnog kapaciteta do 200.000 komada jednodnevnih brojlera, pojedinačnih kapaciteta objekata od 19.000 do 25.000 jednodnevnih brojlera ili godišnje oko 1,2 milijuna pilića.

Građevinskom adaptacijom objekata kao i odabirom energenata osigurat će se i maksimalna energetska učinkovitost objekata čime će se dobiti proizvodna cjelina minimalnog utjecaja na okoliš. Navedeno će, osim pozitivnih ekonomskih pokazatelja, utjecati i na sigurnost rada na farmi, čime se minimizira mogućnost eventualnih akcidentnih situacija. Hortikulturnim uređenjem okoliša farme stvorit će se ugodna i za okoliš prihvatljiva proizvodna cjelina.

Od specifičnosti farme važno je napomenuti da je cijela farma opremljena vrhunskim i multifunkcionalnim konceptom ventilacije, naročito važnom za period ljeta i visokih temperatura te dodatno pojačana “pad cooling–om”,  tj. sistemom za kontrolirano hlađenje zraka, odnosno ambijenta u kojem borave pilići, uz kontrolu vlage.

Također, u cilju kontrole proizvodnog procesa i moguće implementacije novog koncepta ishrane instalirana su po dva silosa za hranu na svakom objektu farme, što omogućava i provođenje pokusa, ali i korištenje cijelog zrna pšenice u ishrani.

Što se tiče zadnjih tehnoloških noviteta, u dva objekta bit će instalirane kamere za praćenje migracije peradi u samom objektu, s ciljem kontrole stanja ambijenta i kondicije peradi, zaključuje se u priopćenju.