Omiški Studenac, drugi po veličini dalmatinski trgovački lanac, dobio je novu Upravu i novi Nadzorni odbor. Predsjednik Uprave postao je Michał Wojciech Seńczuk dok su članovi uprave dosadašnji član uprave Filip Bilanović te Rafaljacaek Cieslakowski.

Predsjednik Nadzornog odbora je Michał Sylwester Kędzia, njegov zamjenik je Bartosz Walerian Kwiatkowski dok su preostali članovi nadzornog odbora Łukasz Fidurski, Tomislav Tomljenović i Boris Šavorić.

Takva kadrovska promjena posljedica je činjenice da je poljski Private Equity fond Enterprise Fund VIII kojim upravlja Enterprise Investors u svibnju potpisao ugovor o preuzimanju 100-postotnog vlasničkog udjela u trgovačkom lancu Studenac. Studenac ima mrežu trgovina i mini-marketa koji se nalaze u Dalmaciji. Udjel u Studencu prodao je njegov osnivač Josip Milavić. Enterprise Investors je u prvom nastupu o preuzimanju trgovačkog lanca najavio kako će u Studenac dovesti stručnjake iz industrije koji će, kroz suradnju s postojećim managementom društva, osigurati uspješnost budućeg poslovanja.

Tom prilikom je Michał Kędzia, sadašnji predsjednik Nadzornog odbora i partner u kompaniji Enterprise Investors odgovoran za investicije, izjavio kako očekuje da će se tržište maloprodaje u Hrvatskoj oblikovati prema modernom formatu trgovina.

“Vjerujemo kako će Studenac uživati u pogodnoj makroekonomskoj klimi, snažnoj turističkoj industriji te navikama potrošača koji svoju kupovinu obavljaju blizu radnog mjesta ili doma. U Studencu planiramo ubrzati razvoj prodajne mreže, sudjelovati u tržišnoj konsolidaciji te poboljšati poslovanje postojećih prodajnih mjesta”, rekao je tada Michał Kędzia.

Enterprise Investors jedno je od najvećih Private Equity društava u srednjoj, južnoj i istočnoj Europi, a u Hrvatskoj je prije preuzimanja Studenca preuzeo udio u Pan peku.

Studenac se u početku bavio isključivo veleprodajom te je s vremenom djelovanje proširilo i na maloprodaju. Krajem 2017. godine Studenac je upravljao s 384 prodajna mjesta prosječne veličine 120 četvornih metara. Većina trgovina nalazi se duž Jadranske obale te na otocima, dok je ostatak smješten u zaleđu i većim gradovima – poput Dubrovnika i Splita. U posljednje tri godine otvoreno je 60 novih prodajnih mjesta. Prihodi Studenca za 2017. godinu iznosili su nešto više od 200 milijuna eura. Društvo trenutno zapošljava više od 2.600 djelatnika i poslužuje više od 175.000 kupaca dnevno. (Jutarnji list)