Novinski izdavači traže uvođenje nulte stope PDV-a na sve tiskovine

Udruga novinskih izdavača pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), u cilju prevladavanja trenutnog teškog stanja, kao prioritete svojih aktivnosti i budućeg rada istaknula je potrebu uvođenja nulte stope PDV na sve tiskovine i taj će zahtjev uputiti Vladi.

Kao okosnicu svog rada članovi Udruge navode i nastavak kolektivnog pregovaranja i potpisivanje granskog kolektivnog ugovora sa Sindikatom novinara Hrvatske, priopćeno je iz HUP-a nakon današnje redovne godišnje skupštine Udruge novinskih izdavača.Jedna od aktivnosti na kojoj će Udruga i nadalje inzistirati su izmjene Zakona o medijima te Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, posebno u dijelu definiranja prava na digitalnim platformama, kaže se u priopćenju.Izdavači ocjenjuju da su novonastali uvjeti na tržištu, uvjeti globalne krize i recesije izazvali još teže posljedice za ionako teško stanje u industriji novinskog izdavaštva.

To pred Udrugu novinskih izdavača nameće potrebu pokretanja novih aktivnosti, intenziviranja rada i iznalaženje rješenja za prevladavanje trenutnog stanja. U svemu tome biti će potrebna i jača intervencija države u sektor koji ujedno predstavlja jednu od važnih društvenih djelatnosti, kaže se u priopćenju.

Nastavak kolektivnog pregovaranja ocijenjen je ključnim i na redovnoj godišnjoj skupštini Sindikata novinara Hrvatske održanoj u svibnju. Sindikat je tada odlučio organizirati očitovanje članstva u podružnicama o pokretanju štrajka, tvrdeći da Udruga novinskih izdavača odugovlači pregovore o donošenju granskog kolektivnog ugovora koji traju već šest godina, izbjegavajući raspravu o najvažnijim pitanjima kao što je iznos osnovne plaće novinara. (H)