Tržišne komunikacijeObnovljeno pročelje katedrale Sv. Marka u Korčuli

Obnovljeno pročelje katedrale Sv. Marka u Korčuli

U prisutnosti brojnih uglednika održano svečano otvorenje obnovljenog spomenika kulture

Zahvaljujući potpori međunarodne neprofitne udruge Venetian Heritage, tvrtke Japan Tobacco International (JTI), talijanske regije Veneto te gospođe Nede Young obnovljeni su pročelje i zvonik korčulanske katedrale Sv. Marka te kapela Sv. Roka, jedinstveni spomenici hrvatske kulturne i povijesne baštine, priopćeno je iz JTI-a.

Restauracija je bila neophodna s obzirom da su višestoljetni kameni blokovi ove najvrjednije građevine na Korčuli počeli propadati. U sklopu obnove u potpunosti je riješena statika katedrale i postavljena nova elektrifikacija, dok su čišćenjem fasade katedrale ponovno oživljeni detalji dekorativne i arhitektonske skulpture čime je prikazana umjetnička virtuoznost i znanje klesara iz tog vremena. Nakon svečanog otvorenja unutar obnovljene katedrale, održan je kratki kulturno – umjetnički program, a prisutni su imali priliku uživati i u izvedbi korčulanskog tradicionalnog plesa ‘Moreške’.

Uime udruge Venetian Heritage, koja je sudjelovala u obnovi spomenika kulture u brojnim hrvatskim gradovima, prisutnima se obratio Toto Bergamo Rossi koji je istaknuo kako će ova udruga i dalje pokretati projekte očuvanja kulturne baštine.

“Nakon projekata obnove u Splitu, Trogiru i Dubrovniku, ponosan sam što smo uspjeli obnoviti pročelje i zvonik ove zbilja veličanstvene katedrale sv. Marka u Korčuli. Nastavit ćemo i dalje razvijati projekte te pronalaziti donatore za obnovu spomenika kulture u Hrvatskoj te drugim zemljama koje dijele venecijansko nasljeđe”, istaknuo je Bergamo Rossi.

Prisutnima se obratio i Kent Brown, potpredsjednik u tvrtki JTI SA koja je pomogla obnovu katedrale. Tom prilikom izjavio je kako će JTI i dalje investirati u hrvatsko društvo te pomagati projekte kojima se promiče očuvanje povijesnog nasljeđa.

“Od početka našeg poslovanja u Hrvatskoj 2010. godine, nastojimo stalno ulagati u društvo i lokalnu zajednicu, poštujući pritom njezinu tradiciju. Smatramo kako je bogata prošlost zalog za uspješnu budućnost te se nadamo kako će ova ‘pomlađena’ katedrala biti jedan temelja bolje budućnosti grada i cijelog otoka”, naglasio je Brown.

Uz brojne goste, na svečanom otvorenju obnovljenog pročelja katedrale Sv. Marka sudjelovali su i Njezina Ekselencija Emanuela d’Alessandro, talijanska ambasadorica u RH, Mate Uzinić, biskup dubrovački, Rut Carek, voditeljica Službe za UNESCO pri Ministarstvu kulture, Ruža Tomašić, zastupnica u Europskom parlamentu, te gradonačelnik grada Korčule Vinko Kapelina, kaže se u priopćenju.

Najnovije objave

dm Zadar jump održat će se u subotu 27. srpnja

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27....

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...