webstrategija-12-publikaRegionalna konferencija o web oglašavanju “Web::Strategija 12 – Tajne marketinških agencija“ održana je prošloga tjedna u Zagrebu (10.-12. studenog 2011.).

Glavna poruka konferencije konstatirana je porukom kako je u današnje vrijeme mnogostrukih kanala komuniciranja upravo Online kanal neizostavan u marketing kampanjama.

“Ne postoji jedinstveni medij i jedinstvena publika…” – poruka je s keynote predavanja Davora Brukete i Ivana Tanića iz najpoznatije hrvatske kreativne agencije Bruketa&Žinić.

Tim predavanjem htjelo se naglasiti kako je situacija danas znatno drugačija nego prije 15 godina kad su tri televizijska kanala pokrivala gotovo svu populaciju.

Svijet oglašavanja promijenio se u samo nekoliko godina te je danas potrebno “brand odvjetništvo” umjesto “brand menadžmenta”, jer nije dovoljno biti samo propagandist, već je potrebno i zastupati klijente iz dana u dan.

Masovni mediji više nisu dovoljni te je danas, kada i sam potrošač postaje medij, potrebno graditi prisutnost na svim kanalima.

Uz spomenute Bruketu&Žinića, konferencija je okupila i niz drugih marketinških i internet stručnjaka koji su u nekoliko sati zanimljivih predavanja otkrili u kojem smjeru ide marketing današnjice.

Humor je u prezentaciji često koristio Miloje Sekulić, koji je kroz primjer likova iz Ratova zvijezda pokazao kako bolje korištenje potencijala dovodi do cilja.

Urednik portala Rep.hr – Bojan Bajgorić Šantić, proveo je publiku kroz najnovija događanja na hrvatskoj web sceni, dok je Diego Perez Tenessa Deblock iz T-HT-a istaknuo kako se novi načini reklamiranja temelje na direktnom odnosu s klijentima.

Community manager Ilija Brajković publiku je proveo kroz društvene mreže koje su danas sastavni dio modernog poslovanja. “Morate biti prisutni na više kanala”,  zaključio je Brajković, koji vrijednost Twitter zajednice vidi u opinion makerima.

“Ako ne komunicirate, ne postojite. Ako krivo komunicirate, još je gore”, zaključak je predavanja Nenada Vukšića o copywriterima u kojem je citirao Davida Ogilvya: “Potrošač nije glup. Potrošač je tvoja žena. Ako te ulovi u laži…”

Kako to i priliči konferenciji koja nosi ime Web::Strategija, u centru pozornosti velikog broja predavanja bili su trendovi u online oglašavanju. Od primjera viralnog marketinga koji ide u mainstream nagrađene kampanje Brukete&Žinića, preko upozorenja Sanje Vale iz Gingerneta o zastarjelosti bannera koje je danas potrebno kombinirati s drugim oblicima oglašavanja, pa do uputa Simona Magliča o PR marketingu putem emaila.

Dio konferencije bio je posvećen i vječnoj raspravi o onlineu i offlineu, a aktivirala se i publika iz koje su se mogla čuti pitanja poput: “Što će Večernji kad mu umre onih 20.000 umirovljenika pretplatnika?”, dok je predavač Vice Božić predložio korištenje offline medija na nove načine, često i kako bi se potaknula posjeta webu.

Stručnjak za Google oglašavanje Miroslav Varga iz osječkog Escapea još jednom je podsjetio na mjerljivost interneta, a Krešimir Dominić iz Abrakadabre naveo neke primjere uspješnih kampanja.

Web::Strategija tradicionalno je podijelila i tri Zlatne nagrade Web::Strategije u kategoriji Web marketing kampanja 2011. Laureati za ovu godinu su IDEA studio za Maxflu kampanju na webu i Facebooku za naručitelja – PLIVA, Drap za Links team on Facebook za naručitelja – Links te Tehnocentar za vlastitu kampanju Postani X-Player.