Održana prva internacionalna konferencija o graševini

U Zagrebu je uspješno održana prva Internacionalna konferencija o graševini – Graševina bez granica.

Konferenciju Graševina bez granica otvorili su potpredsjednik Udruge Graševina Croatica Marijan Knežević i tajnik Udruženja vinarstva HGK Igor Barbarić te vinski stručnjak Saša Špiranec.

Tom prilikom Igor Barbarić, tajnik udruženja vinarstva HGK – Vina Croatia – Vina Mosaica“ istaknuo je: “Kada govorimo o graševini odmah pomislimo na vrhunsko hrvatsko vino iz Slavonije ili Podunavlja. Da je najzastupljenije hrvatsko vino govore nam i zadnji dostupni podaci da se graševina kao sorta uzgaja na 4.688,44 hektara što čini 24,8 % ukupnih sorata u Hrvatskoj te je stavlja na prvo mjesto ispred svih. Broj trsova na kojima uspijeva graševina u Hrvatskoj je nevjerojatan 21.328.778 komada. Proizvodnja graševine procjenjuje se na oko 17 – 20 mil. litara godišnje, a starost najvećeg dijela vinograda od 4-11 godina, stoga je potencijal ogroman. Smatram da je graševina najznačajnija sorta i vino regije koje će kroz svoj daljnji razvoj tek dati puni potencijal.”

Marijan Knežević, potpredsjednik udruge Graševina Croatica dodao je: “Drago mi je da smo krenuli s prvom konferencijom o graševini, koja je prilika da se i mi iz Hrvatske, i naši današnji gosti, u potpunosti upoznaju s graševinama iz Slavonije, Baranje i Srijema, kroz vina svakoga od 19 podruma koji su članovi udruge Graševina Croatica. Ova konferencija je logična posljedica priče koju smo pokrenuli 2011. godine osnutkom udruge, kada smo stavili naglasak samo na graševinu, a kroz ove godine profilirali smo i sve ostale sorte naših podruma ukomponirane s turističkom i gastro ponudom svake od destinacija. Naravno, ovo je i prilika i da se pobliže upoznamo i sa smjerovima i stilovima graševine, koje dolazi iz nama susjednih zemalja”.

A Saša Špiranec dodao je kako je zadovoljan iznimno kvalitetnim inozemnim predavačima i kvalitetnim sadržajima izlaganja te interakcijom sudionika konferencije.

Cilj konferencije Graševina bez granica je predstavljanje potencijala graševina te potaknuti javnost na prepoznavanje vrijednosti najzastupljenije sorte Graševine  kako u Hrvatskoj. Graševina je potvrđena i kao prestižno, iznimno vrijedno vino različitih stilova poput izbornih berbi prosušenih bobica ili pjenušaca.

Graševina  je prikladna i prepoznata kao  svakodnevno vino idealnog omjera cijene i kvalitete.

Na konferenciji Graševina bez granica, ljubitelji vina, ali i stručna javnosti imali su se prilike upoznati s različitosti stilova koje graševina kao sorta nudi.

Mnogobrojni posjetitelji kušali su odabrane sorte graševine, ali i ostalih vina iz Hrvatske, Srbije, Mađarske, Slovenije i Austrije. Od hrvatskih proizvođača predstavili su se: Belje, Krauthaker, Iločki podrumi, Obrt ” Vino Buhač”, PP Orahovica, Feravino, Kazalić, Vina Antunović, Vina Papak, Erdutski vinogradi, Mihalj, Perak, Sontaki i Markota.

Organizator ove iznimno značajne konferencije je Udruženje vinarstva pri HGK – “Vina Croatia – Vina Mosaica”, partner je Udruga Graševina Croatica, uz podršku tvrtke Vinart.

Prethodni članakOtvoren preuređeni supermarket Tommy u Splitu
Sljedeći članakDZS: Prosječna neto plaća za travanj 5.914 kuna