olival ftd 777U više od dva desetljeća poslovanja mnogo toga se promijenilo, ali Olival je ostao tvrtka koju odlikuju posvećenost prirodnim sirovinama vrhunske kvalitete i pronalasku najboljih receptura

Uspješna poduzetnička priča Vlaste Pojatine počela je 1994. godine u Zagrebu. Radeći u Gradskim ljekarnama dugi niz godina stekla je veliko iskustvo, a uz posao je u domaćoj radinosti izrađivala različite kreme i ulja za masažu za obitelj.

Bio je to hobi koji je potom urodio idejom o osnivanju tvrtke Olival koja svoje ime nosi po izvedenici od latinske riječi “oliva” za maslinu, voćke koja je oduvijek predstavljala osnovicu prirodne kozmetike, dok ekstenzija “-val” označava more i predstavlja poveznicu s mediteranskim karakterom proizvoda.

Sve je započelo u prizemlju obiteljske kuće kada je Vlasta Pojatina pokrenula malu galensku proizvodnju i po tradicionalnim farmaceutskim formulacijama započela izradu originalnih kozmetičkih proizvoda prvenstveno iz sirovina prirodnog porijekla.

ScreenShot031Svi Olivalovi proizvodi i danas nastaju u tom dobro organiziranom, malom proizvodnom pogonu u zapadnom dijelu Zagreba.

U prvoj godini radila je s jednom tehničarkom te je kao prvi proizvod predstavila ulja za masažu na bazi maslinova ulja koje je distribuirano u kozmetičke salone.

Veliki uspjeh tog proizvoda otvorio je vrata novim idejama koje su dolazile same od sebe pa je potom predstavljeno ulje za sunčanje, kreme za stopala, čičkov šampon i drugi proizvodi.

“Posjedujući veliko iskustvo i znanje iz područja kozmetologije, farmacije i fiziologije kože, bila sam u mogućnosti sama kreirati proizvode, njihovu formulaciju i recepturu, na temelju čega smo potom razvijali nove linije. To je zapravo glavna formula uspjeha Olivala”, ističe magistra Vlasta.

DROGERIJE SU BAZA
U više od dva desetljeća poslovanja mnogo toga se promijenilo, ali Olival je ostao tvrtka koju odlikuju posvećenost prirodnim sirovinama vrhunske kvalitete i pronalasku najboljih receptura. U borbi sa stranim kozmetičkim divovima ovaj domaći proizvođač pokazuje kako za hrvatsku prirodnu kozmetiku itekako ima kupaca.

lead1Asortiman Olivala danas broji oko 90 proizvoda smještenih u nekoliko linija: za sunčanje, lice, kosu, ruke, stopala, masažu, pa sve do kozmetike s posebnom namjenom.

Misao vodilja u razvoju svih ovih proizvoda bila je uvijek jednostavna – ponuditi kupcima prirodnu kozmetiku vrhunskog sastava po pristupačnoj cijeni.

Olival kozmetika razvila se na starim farmaceutskim recepturama, prirodnim sastojcima i novim saznanjima u kozmetologiji i tehnologiji.

U početku poslovanja tvrtke značajan moment bio je ulazak drogerijskog lanca dm na hrvatsko tržište 1996. godine te se brend Olival od samoga početka nalazi na njegovim policama. “Drogerije su naša baza”, kažu u Olivalu.

To je sasvim razumljivo s obzirom da su drogerije glavni kanal za prodaju proizvoda prirodne kozmetike, no u ovoj obiteljskoj tvrtki ističu kako su također dobru suradnju ostvarili s Konzumom i drugim maloprodajnim lancima u Hrvatskoj te da su sa svojim proizvodima u posljednjih nekoliko godina prisutni i na tržištima Slovenije, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

CERTIFICIRANA PRIRODNOST
Vlasta Pojatina, koja je i danas zadužena za sve Olivalove recepture, nastoji da većina proizvoda bude temeljena na hrvatskim sirovinama – poput masline, lavande, čička, oraha, nevena ili smilja. “Kroz svih ovih 20 godina Olival je napredovao korak po korak, na temelju vlastitih formulacija i inovacija. Uglavnom smo se oslanjali na vlastite snage i to se pokazalo dobrom odlukom jer smo stvorili brend s vrhunskim proizvodima i vjernim kupcima”, kaže osnivačica Olivala.

Proizvodnja je usklađena s propisima Europske unije i proizvodi u potpunosti odgovaraju visokim standardima za kozmetiku. Tvrtka godišnje proizvede više od 700.000 komada proizvoda i lider je u Hrvatskoj na području prirodne kozmetike, što potvrđuje i činjenica da je 2013. godine Olival prvi u regiji dobio prestižni NATRUE certifikat.

lead2Riječ je o certifikatu koji dobivaju samo odabrani ekološki i prirodni proizvodi koji prolaze stroga testiranja porijekla sirovina te proizvodnoga procesa.

Hrvatska u tome nije iznimka, već je općenito u Europi i svijetu u segmentu kozmetike česta pojava da mnogi proizvođači u svojoj komunikaciji koriste pridjev “prirodno” u prezentaciji proizvoda, no u stvarnosti su daleko od toga.

Prirodna kozmetika nije zakonski propisana pa to otvara mogućnost svojevrsne zloporabe takvih tvrdnji, no NATRUE certifikat je upravo stoga internacionalno priznato jamstvo povjerenja i kvalitete prirodne kozmetike. Dobivanje ovog certifikata još je jedan korak u smjeru širenja poslovanja ovog hrvatskog proizvođača na tržišta zapadne Europe, gdje je ovaj certifikat nužan kako bi se proizvod uopće mogao pojaviti na policama prirodne kozmetike.

“U 2014. godini ostvarili smo rast prihoda od 14 posto, dok smo u prvom tromjesečju 2015. godine napravili dodatni skok te su nam prihodi porasli čak 28 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U zadnje tri godine bilježi se konstantan rast zaposlenih, a taj trend se nastavlja i u 2015., kao i porast dobiti. Osim toga, planiramo i gradnju nove proizvodne hale u Podsusedu te izlazak na tržišta zapadne Europe”, ističe direktor Olivala Marijan Pojatina dodajući kako je od 2012. godine proizvodnja certificirana prema ISO 22716 standardu, što garantira provođenje Dobre Proizvođačke Prakse te jamči visoku kvalitetu proizvodnje, sljedivost i zdravstvenu ispravnost proizvoda.

PIPETAPreseljenje u novi proizvodni pogon očekuje se do kraja 2016. godine.

Sve je to nužno kako bi se zadovoljila potreba tržišta jer je Olival koncem svibnja 2015. godine ušao na tržište Srbije te se u ovoj susjednoj zemlji može pronaći na policama drogerijskog lanca dm-drogerie markt.

U fazi realizacije su i planovi za iskorak na vrlo zahtjevno tržište Njemačke, što sasvim logično nameće potrebu za povećanjem proizvodnih kapaciteta.

FLEKSIBILNOST JE KLJUČNA
Olival danas ima 20 djelatnika. Poslovni proces istraživanja i razvoja nije formiran kao zaseban odjel jer je u tako malom i uigranom timu komunikacija brza, izravna i otvorena te se koriste sve dostupne informacije kako bi se napravila optimalna strategija razvoja novih proizvoda i tržišnog nastupa. Dakako, asortiman se konstantno nadograđuje novim proizvodima, a ideje obično stižu s terena, od tržišta i potrošača, bilo kroz izravni kontakt ili putem društvenih mreža.

Dario Čakanić, voditelj prodaje, neodvojivi je dio istraživačkog tima koji svojim sugestijama o smjeru u kojem bi trebao ići razvoj novih proizvoda ima veliku ulogu u razvoju cjelokupnog asortimana. Nakon toga se u proces uključuju inženjer kemije Marijan Pojatina i magistra Vlasta koji osmišljavaju recepturu, rade uzorke i prethodna testiranja proizvoda. Nakon završene izrade formulacije, proizvodni proces i samu izradu proizvoda odrađuje Anamarija Baniček koja je tehnolog i voditelj proizvodnje u tvrtki.

“U prošloj godini predstavili smo ukupno 11 novih proizvoda. U dosadašnjem tijeku 2015. na tržište smo plasirali pet noviteta, a do kraja godine potrošači će imati priliku isprobati još tri nova proizvoda Olivala”, kaže Čakanić.

Najnovija linija proizvoda, predstavljena sredinom svibnja, je linija Olivalovih suhih ulja koja se sastoji od tri proizvoda: Zlatno ulje smilja, Čarobno suho ulje i Čarobno suho ulje sa zlatnim česticama koja se mogu koristiti svakodnevno za njegu i hidrataciju lica i tijela te za sjaj i ljepotu kose.

lead3U asortimanu Olivala najprodavaniji proizvod je Čičak šampon, a značajno je istaknuti kako je tvrtka na trećemu mjestu u Hrvatskoj kada je riječ o proizvodima za sunčanje.

Veliki korak dogodio se 2011. godine kada je Olival ušao u kategoriju njege lica u kojoj dominiraju globalni brendovi, no svoju su priliku vidjeli upravo u tome jer su njihove kreme 100% prirodne, što je dvije godine kasnije i certificirano po NATRUE standardu.

Predstavljanje ove linije pokazalo se kao uspješan potez pa je i u segmentu njege lica Olival konstantno širio ponudu proizvoda. Za razvoj poslovanja unatrag nekoliko godina značajno je izdvojiti sredstva iz programa Poduzetnički impuls što je omogućilo nabavku dva nova stroja, ali i BAS Program (Business Advisory Services) Europske Banke za obnovu i razvoj koja omogućava malim i srednjim privatnim tvrtkama besplatne savjetodavne usluge.

olivalUpravo je takav proaktivan pristup i sa strane razvoja kvalitetnih inovativnih proizvoda i sa strane cjelokupnog poslovnog modela omogućio Olivalu da konstantno unapređuje svoje poslovanje te postaje sve prepoznatljiviji na tržištu, kako Hrvatske i regije, a nadajmo se uskoro i na širem europskom području.

Primjer je to koji bi mnogim malim i srednjim domaćim tvrtkama mogao poslužiti kao vodilja kako ostvariti kvalitetan tržišni nastup. Raditi ono što voliš te pritom koristiti blagodati podneblja u razvoju održivog poslovanja, model je koji Olivalu osigurava čvrstu poziciju danas te osigurava vedru perspektivu sutra.

Ono što je sigurno jest da ideja ne manjka, a energija kojom zrače djelatnici tvrtke pruža uvjerenje kako su planovi koje su si zacrtali više nego ostvarivi.

Goran Pavlović
goran@jatrgovac.hr