S naglim povećanjem potražnje potrošača za bezgotovinskim metodama, prošle je godine ubrzan prelazak na digitalno plaćanje te je pokrenut snažan trend rasta e-trgovine. Istraživanje MasterIndex* koje je za kompaniju Mastercard u svibnju ove godine provela agencija Improve pokazalo je da se za plaćanja, čak i ona do 100 kuna, sve više oslanjamo na kartice. Najveća promjena u ponašanju potrošača, a koja je neminovno vezana za pandemiju, u odnosu na jesen 2020. odnosi se na internetsku kupnju – broj ljudi koji kupuju putem interneta povećao se za 7 postotnih bodova pa 41% ispitanih online kupuje češće nego prije. Uz to, 46% ispitanika zbog pandemije sve češće koristi kartice, a 48% češće plaća beskontaktno.

Svi ti podaci svjedoče o važnosti digitalizacije u industriji plaćanja zbog čega je iznimno bitno da trgovci slijede želje i potrebe kupaca te im omoguće što bolje, jednostavnije i učinkovitije korisničko iskustvo. Istraživanja su pokazala i kako prihvat kartica iz perspektive korisnika trgovca čini pouzdanim, a ujedno se povećava prodaja, potiče impulzivna kupnja te stvara prednost u odnosu na konkurenta. Uz to, prihvat kartica je neizbježan ako nudite uslugu online kupnje.

Jedan od načina osiguravanja boljeg korisničkog iskustva je Mastercardov program povrata novca koji je traje od 1. rujna do 30. studenog, a koji potiče online kupnju i plaćanje debitnim Mastercard karticama.

Korisnici koji unutar jednog mjeseca izvrše pet online kupnji kod bilo kojeg domaćeg ili stranog online trgovca u ukupnom iznosu od najmanje 1.000 kuna dobivaju povrat novca u iznosu od 50 kuna. Korisnik, dakle, u tromjesečnom razdoblju može ostvariti povrat novca u iznosu od 150 kuna, neovisno kojim uređajem plaća online – mobilnim uređajem, pametnim satom, putem računala ili tableta. Povrat novca se vrši automatskom uplatom od strane banke izdavatelja kartice na račun za koji je kartica vezana. Za sve informacije o sudjelovanju u programu posjetite stranicu s uvjetima i odredbama.

*Studija MasterIndex koju je za Mastercard provela agencija Improve za istraživanje tržišta u listopadu 2020. i u svibnju 2021.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!