Na inicijativu Heineken Hrvatska i u suradnji s Poljoprivrednim institutom Osijek i Poljoprivredno prehrambenim kompleksom Nova Gradiška osnovan je Klub proizvođača ječma Karlovačko.

klub uzgajivaca jecma- heineken hrvatska-midiKlub koji je danas predstavljen u sklopu poljoprivredne konferencije “Slavonika” na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, nastojat će okupiti domaće proizvođače pivarskog ječma, te doprinijeti održivosti i razvoju njegove proizvodnje u Hrvatskoj čime će se uvelike smanjiti potreba za uvozom pivarskog ječma za pivarsku industriju u Hrvatskoj.

Osnivanje Kluba nastavak je projekta koji je tadašnja Karlovačka pivovara, današnji Heineken Hrvatska, pokrenula 2014. godine pod nazivom “100 posto hrvatski ječam” u koji su uz Poljoprivredni institut Osijek bili kao nositelj kooperacije PPK Nova Gradiška, te Slavonija-slad iz Nove Gradiške kao proizvođač ječmenog slada.

Glavne aktivnosti i ciljevi Kluba bit će stručni savjeti i edukacija s organiziranjem ciljanih edukacija i pripadajućih manifestacija, uz nagrađivanje najboljih proizvođača ječma.

Branka Slaveska, predsjednica Uprave Heineken Hrvatske, kazala je da su u Heinekenu imali vjeru u znanje i sposobnost hrvatskih poljoprivrednika da proizvedu i ponude sirovinu vrhunske kvalitete u skladu sa standardima Heinekenove proizvodnje, a osnivanje Kluba smatra dodatnim poticajem razvoju partnerskog odnosa svih dionika u lancu proizvodnje piva od ječma preko slada do kvalitetnog piva kao konačnog proizvoda.

Heineken Hrvatska ne staje samo na poticanju proizvodnje pivarskog ječma, dodala je Slaveska, već nastavlja i planira daljnje projekte za povećanje udjela domaće sirovine u proizvodnom asortimanu Heineken Hrvatske, što se odnosi poglavito na liniju tržišno odlično prihvaćenih radlera.

Na prigodnom okruglom stolu o mogućnostima razvoja koje OPG-ima može donijeti uzgoj pivarskog ječma sudjelovali su Valentina Belavić, direktorica sektora lanca opskrbe Heineken Hrvatske, Alojzije Lalić iz Poljoprivrednog instituta Osijek, Danko Vincetić, direktor PPK Nova Gradiška, te Mato Brlošić, vlasnik OPG-a Agrocrnica. (liderpress.hr)