Uprava za inspekcijske poslove Crne Gore pronašla je povećane količine aflatoksina u jogurtu Niške mljekare. Inspektori su odmah obustavili uvoz ovog mliječnog proizvoda i naredili njegovo vraćanje i uništavanje. Kako saznaju “Novosti”, riječ je o 728 kilograma jogurta.

niska-mlekara-midiNeispravni proizvodi pali su na graničnom prelazu Dubrakovo. U Upravi ističu da je preko ove granice sa Srbijom i Crnom Gorom uvezeno i 87 pošiljaka dugotrajnog mlijeka i proizvoda od mlijeka.

Dozvoljene količine aflatoksina u Srbiji posljednjih godina dosta su se mijenjale. Od 0,5 mikrograma po kilogramu, pa do europskih standarda od 0,05.

To se nije moglo održati kod domaćih proizvođača, pa je krajem prošle godine, nađeno kompromisno i prelazno rješenje od 0,25 mikrograma po kilogramu. U Crnoj Gori, dozvoljeno je 0,05.

“Kada se proizvodi izvoze u druge države, dužni smo se ponašati po pravilima zemalja koje kupuju tu robu. Čitav problem oko povećanih količina u jogurtu Niške mljekare riješen je na međunarodnom nivou i sada je sve u redu”, rekao je za Miodrag Petrović, direktor Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

U Niškoj mljekari nisu htjeli komentirati odakle povećana količina opasnog aflatoksina u jogurtu i da li je pošiljka vraćena iz Crne Gore ili je uništena. Kako su rekli, direktor je na putu.

Da su dozvoljene količine aflatoksina u Srbiji visoke, skrenuli su pažnju i predstavnici Europske komisije. U svom izvještaju preporučili su da se količina aflatoksina smanji i dovede na europski nivo, kako bi se olakšao izvoz domaćim proizvođačima u EU. Neslužbeno, granica je podignuta zbog proizvođača koji su kukuruz iz 2015. miješali s onim pljesnivim iz 2014. godine. (eKapija.com)