U sklopu HUP-Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede osnovana je Koordinacija hrane i pića koju sačinjavaju tvrtke: Nestlé Adriatic, Coca Cola HBC Hrvatska, Coca Cola Adria, Badel 1862, Fami, Podravka, Zagrebačka pivovara, Zvijezda, Jamnica te Pik Vinkovci, a u rad Koordinacije će se aktivno uključiti i ostale tvrtke članice HUP-Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede, izvijestili su iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Kako navode, otvorena pitanja koja su ključna za osnivače Koordinacije su visoko financijsko opterećenje industrije poreznim i neporeznim nametima, problemi u poslovanju s tzv. trećim zemljama, označavanje zemlje podrijetla na pakiranju u skladu s tekstom Uredbe 1169/2011, prehrambeni profili i semafori, označavanje prodaje na daljinu, označavanje nepretpakirane hrane u skladu s tekstom Uredbe 1169/2011, upoznavanje s temeljnim principima samoregulacije prehrambenog sektora u EU te prehrambena strategija EU.

Koordinacija će se baviti relevantnim problemima industrije a kao ključne ciljeve ističu sudjelovanje i aktivno članstvo u povjerenstvima Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva te Ministarstva  zdravlja kako bi sudjelovali u oblikovanju stavova u pitanjima ključnim za industriju, sudjelovanje u politikama okoliša i energiju, zaštitu potrošača i međunarodne trgovine.

Kao trenutno primarne stavove industrije navode analizu regulative te uključivanje članova u zakonodavne aktivnosti (donošenje i očitovanja na zakone, izrade akata, dopune propisa i ostalo) te informiranje članova i promocija industrije – predstavljanje industrije kroz jedan glas.

Za predsjednicu Koordinacije izabrana je Olivera Međugorac, direktorica korporativnih komunikacija Nestle Hrvatska.

“Pravo je vrijeme za osnivanje ovakve vrste Koordinacije unutar HUP-a s obzirom na iznimno teške uvjete poslovanja u sektoru, dugotrajnu krizu i nisku kupovnu moć građana te zahtjeve regulatora. Zajedničkim naporima prema nadležnim institucijama želimo utjecati na kvalitetno oblikovanje politika prehrambenog sektora, a Koordinacijom ćemo moći bolje pratiti aktivnosti na međunarodnom području te organizirano kroz europske lobističke i strukovne organizacije sudjelovati u procesima odlučivanja na razini Europske unije.  Želimo biti prepoznati kao jedan i važan glas koji predstavlja industriju hrane i pića ispred HUP-a”, izjavila je Međugorac.