Novoosnovana Udruga hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka CroMilk djeluje kao članica Europskog udruženja mliječne industrije koja okuplja nacionalne mljekarske udruge u zemljama EU i zastupa njihove interese pred EU i međunarodnim institucijama, rečeno je na današnjem predstavljanju Udruge u Zagrebu.

Predsjednica CroMilka Rašeljka Maras naglasila je kako su ključni ciljevi udruge jačanje konkurentnosti domaćeg mliječnog sektora te priprema i implementacija prvenstveno edukacijskih projekata namijenjenih primarnom sektoru, industriji ali i hrvatskim potrošačima, financiranih sredstvima iz fondova Europske unije. Ona je istaknula kako su članovi Udruge u ovom trenutku Meggle, Dukat i Udruga hrvatske male mljekare.

“CroMilk okuplja velike, srednje i male otkupljivače i prerađivače mlijeka u Hrvatskoj s ciljem pružanja podrške u prilagodbi poslovanja hrvatskog mliječnog sektora zajedničkoj poljoprivrednoj politici Europske unije”, kazala je Maras dodajući kako je CroMilk članica Europskog udruženja mliječne industrije (European Dairy Association – EDA), čime su stvoreni preduvjeti za sudjelovanje hrvatskog mliječnog sektora u predlaganju i sugreiranju određenih politika Europske unije.

Također, mljekarski će sektor sudjelovati u stručnim raspravama u procesu donošenja europskih agrarnih politika i pravila te prikupljati najbolje europske prakse i implementirati ih na domaćem tržištu.

U svom radu, kazala je Maras, CroMilk će se snažno usmjeriti na suradnju sa svim relevantnim institucijama, strukovnom i akademskom zajednicom te na komunikaciju s ciljnom i širom javnosti.

Predstavljanju CroMilka prisustvovao je i Joop Kleibeuker, glavni tajnik EDA-e, koji je pozdravio osnivanje CroMilka kao nacionalnog sugovornika EDA-e oko pitanja vezanih za domaću mliječnu industriju i njezinu poziciju u Europskoj uniji. Dodao je i kako će ulazak Hrvatske u EU za domaći mliječni sektor, posebno industriju i farmere, kratkoročno biti veliki izazov, no dugoročno će imati pozitivan utjecaj u vidu konsolidacije sektora, unaprjeđenja poslovanja i još veće inovativnosti.

Inače, Europsko udruženje mliječne industrije ima članice u 24 europske zemlje, a riječ je o nacionalnim udrugama mliječne industrije. Udruženje je osnovano s ciljem predstavljanja i zastupanja europske mliječne industrije ispred EU institucija i ostalim relevantnim međunarodnim organizacijama. Stručnjaci EDA-e redovni su sugovornici EU institucija i relevantan dionik u procesima donošenja najvažnijih odluka na razini Europske unije.

Osnivanje Udruge CroMilk pozdravio je i Dalibor Janda, voditelj Službe za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, rekavši kako su vrata resornog ministarstva uvijek otvorena za konstruktivan dijalog s predstavnicima struke i realnog sektora.