U Kneževim Vinogradima danas je otvoren objekt za preradu i skladištenje voća tvrtke “Baranjski voćnjaci”, vrijedan oko 35 milijuna kuna, od čega je 11,2 milijuna kuna osigurano iz europskog pretpristupnog fonda IPARD.

Objekt se sastoji se od komora za dugotrajno skladištenje voća, pogona za preradu voća u sok, prostora za pripremu, sortiranje i pakiranje voća i uredskih prostora, a ima kapacitet dugotrajnog skladištenja voća od 2.700 tona.

Otvarajući pogon ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je kako su ovakvi projekti primjer dobrog korištenja europskih fondova i posebno značajni kao smjerokaz u okolnostima višegodišnje recesije zbog korištenja novih tehnologija i davanja dodane vrijednosti.

Ustvrdio je kako poljoprivredna proizvodnja i prehrambeni sektor posljednja dva kvartala bilježe pozitivne trendove, od 0,2 do 0,3 posto.

Kazao je kako će nakon slabog korištenja fondova IPARD i SAPARD te poslije pristupanja u punopravno članstvo Europske unije Hrvatskoj u programu ruralnog razvoja na raspolaganju godišnje biti 333 milijuna eura.

Prošle godine smo iskoristivost fondova podigli na 60 posto, ove će godine iskoristivost IPARD-a biti oko 85 posto, dok ćemo zadnje dvije godine iskoristiti 100 posto sredstava, poručio je Jakovina.

Direktor tvrtke “Baranjski voćnjaci” Nikola Velicki rekao je kako pogon ima mogućnost čuvanja jabuke i do 12 mjeseci, a u novom objektu planiraju proizvoditi i prirodni sok od jabuke i breskve.

Kazao je kako su višegodišnji dobri rezultati u izvozu sadnica i proizvodnji voća doveli tvrtku na jednu od vodećih pozicija ne samo u Hrvatskoj, već i u regiji. Dodao je kako će izgradnja ovog objekta omogućiti zaključivanje proizvodnog ciklusa finalizacijom proizvoda čime se stvaraju uvjeti za visoku konkurentnost na hrvatskom i europskom tržištu.

Tvrtka “Baranjski voćnjaci” dio je “Werkos” grupacije i ima oko 140 hektara proizvodnih poljoprivrednih površina. Zapošljava 80-tak djelatnika, dok u sezoni u voćnjacima broj zaposlenih dosegne i do 180 osoba.  (Business.hr / Hina)