Oz Clarke gostovao u Akademiji vina

oz-clarke-u-akademiji-vinaAkademija vina Agrokor vina ugostila je 15. svibnja Oza Clarkea, jednog od vodećih svjetskih vinskih stručnjaka i poznavatelja vina te najutjecajnijih britanskih vinskih autora.

Uzvanicima i predstavnicima medija, Clarke je prezentirao trendove u svjetskom vinskom biznisu, odnos hrvatskih vina u odnosu na svjetsku konkurenciju, ali i ocjenu rada domaćih vinara. Na tipičan britanski način, svojim ležernim i duhovitim nastupom oduševio je prisutne.

Oz Clarke prvi je put posjetio Hrvatsku 2009. godine. Oduševljen je prirodnom i klimatskom raznolikošću Hrvatske koja je pogodna za stvaranje vrhunskih vina. Posebno su ga se dojmili vinogradarski položaji Istre te Podunavlja u kojima vidi veliki potencijal.

Posebno je pritom istaknuo Dunav, kojeg smatra najvažnijom rijekom u svijetu u smislu vinskog potencijala, a mi ga ne koristimo dovoljno. Svoju zaljubljenost u vina opisao je rečenicom “Vino je užitak i omogućuje ljudima sretniji život”.

Svoj vinski entuzijazam već dugi niz godina uspješno prenosi širom Velike Britanije i svijeta te se kao autor prve “vinske televizije” u Engleskoj može pohvaliti činjenicom da je uspio građanima širom Engleske usaditi ljubav prema vinu, prema okusu i zadovoljstvu koje taj okus pruža. Engleska prije dvadesetak godina nije poznavala kulturu pijenja vina, a danas je to zemlja u kojoj velika većina pije vino i u njemu uživa.

“Hrvatska je spoj tradicije i modernog”, istaknuo je Oz Clarke. Poručio je kako je važno poštivati i njegovati tradiciju, ali i težiti  uvijek novom i modernijem.

Pohvalio je trud i ulaganja hrvatskih vinara upravo u stvaranje modernijih vina i vidi veliki pomak u kvaliteti od svog prvog posjeta Hrvatskoj. Ono što je također važno, kako je istaknuo, jest otvaranje izvoznih tržišta i plasman hrvatskih vina na tržišta Europe i svijeta. Hrvatska bi, kako kaže, mogla i trebala postati vrlo značajna vinska destinacija u svijetu zbog svojih specifičnosti.

Clarke je u Akademiji vina vodio i degustaciju odabranih bijelih i crnih vina. Među izabranim vinima posebno ga se dojmio Teran Vina Laguna koji je za njega poseban i specifičan, puno mekši i pitkiji od drugih koje je kušao.

Za malvaziju je istaknuo kako je to vino koje treba piti mlado jer tada pokazuje svoje najbolje karakteristike, a upravo je kušana Malvazija 2011. iz Vina Laguna tipičan primjer takve malvazije. Hrvatska graševina i frankovka, kako kaže Oz Clarke, mogu se smatrati našim autohtonim sortama, jer su doista specifične u odnosu na te sorte u drugim područjima.

Ovom prilikom istaknuo je i podatak da je ove godine 60-godišnjica vladavine kraljice Elizabete koja je 1962. za svoju inauguraciju naručila 11.000 boca traminca iz Iločkih podruma. Za traminac Principovac Iločkih podruma OZ Clarke je rekao: “Sve što želim je sjesti pored rijeke, upijati zrake sunca i reći: donesite još jednu bocu.”

Oz Clarke, Irac iz Canterburyja, više od 25 godina profesionalno se bavi vinima. U tom periodu osvojio je mnoštvo nagrada, uključujući i titulu svjetskog prvaka u kušanju vina. Autor je nekoliko cijenjenih i uspješnih knjiga o vinima kao što su Atlas of Wine, godišnji Pocket Guide. Također, voditelj je više TV i radio programa u Engleskoj, a smatra se i jednim od najutjecajnijih i najcitiranijih britanskih vinskih autora.

Prethodni članakSvečanost predstavljanja autohtonog istarskog pića Gineta
Sljedeći članakUručena glavna nagrada igre “Pijem Nescafé 3u1 i u novu Bubu sjedam”