Proizvođači autohtonih proizvoda s hrvatskih otoka, njih ukupno 51, danas su na svečanoj dodjeli održanoj u hotelu Olympia u Vodicama primili maketu i plaketu oznake ‘Hrvatski otočni proizvod’ za 2011. godinu.

Nhrvatski-otocni-proizvod-dodjela-2011-midia svečanosti koja se i ove godine održala u organizaciji Ministarstva mora, prometa infrastrukture, oznaku ‘Hrvatski otočni proizvod’ ponijelo je 87 novih proizvoda nagrađenih proizvođača, a u ovom trenutku ovu oznaku nosi 255 proizvoda i proizvodnih linija 101 otočnog proizvođača sa dvadeset hrvatskih otoka. Nagrade je u ime Ministarstva proizvođačima uručio državni tajnik za otoke i priobalje Josip Borić koji je istaknuo kako je tijekom osam godina za projekte i programe na otocima iz državnog proračuna usmjereno 10,5 milijardi kuna.

Državni tajnik naveo je pet najvažnijih poticaja koji su olakšali život otočanima, te dodao kako se broj stanovnika na otocima povećao za 7,5 tisuća u odnosu na popis iz 2001. godine.

Prije svega, kazao je Borić, osiguran je siguran i brz prijevoz do otoka kupnjom 12 novih brodova, trajekata i katamarana, a to je koštalo oko 140 milijuna eura.

Tijekom osam godina uređeno je i više od 70 luka na kopnu i otocima, što je koštalo oko 340 milijuna kuna, a otočanima su isplaćene subvencije i potpore u iznosu od 450 milijuna kuna i to u stavkama pomorskog i cestovnog prijevoza, vodoopskrbe, te pomoći otočkim poslodavcima.

hrvatski-otocni-proizvod-dodjela-2011-2-midiDržava je također prije sedam godina osigurala zajam za sto otočkih projekata, a ovih dana očekuje se novi zajam vrijedan 400 milijuna kuna putem kojega će se realizirati novih sto projekata koje će kandidirati otočani, kazao je Borić.

Konačno, značajnu potporu otočanima pružio je upravo projekt ‘Hrvatski otočni proizvod’, pokrenut prije pet godina s ciljem poticanja otočnih proizvođača u proizvodnji kvalitetnih izvornih proizvoda.

Ovogodišnje oznake ‘Hrvatski otočni proizvod’ ponijeli su vina s Pelješca, Brača, Korčule i Hvara, rakije s Visa, Pelješca, Raba, Brača i Šolte, likeri s Raba, Visa i Brača, maslinova ulja s Prvića, Brača, Raba, Šolte, Paga, Korčule, Krka i Murtera, suveniri s Iža, Lošinja, Hvara, Brača, Murtera, Mljeta, Prvića, Raba, Paga i Cresa, kozmetički proizvodi s Raba, Murtera i Brača, med s Raba, Hvara, Žirja i Krka, džemovi s Visa, Cresa, Brača i Šolte, sir s Paga i Dugog otoka, tjestenina s Paga, slastice s Paga, Raba, Cresa i Šolte, sardine s Dugog otoka, voćni sirupi s Raba, začinska sol s Pelješca i paprenjak sa Šolte. (H)