Uspjeh krovne kategorije papirnatih proizvoda u prošloj godini je ravnomjerno podijeljen: dvije su kategorije ostvarile rast, dok su dvije kategorije imale pad prodaje

Pod okriljem papirnatih proizvoda nalaze se četiri kategorije proizvoda: toaletni papir, papirnate maramice, papirnati kuhinjski ručnici i papirnate salvete. Podaci o prodaji ovih kategorija ne uključuju Cash & Carry, institucionalnu prodaju i diskontne objekte.

Tijekom 2013. godine dvije su kategorije ostvarile rast količinske i vrijednosne prodaje, dok preostale dvije nisu bile tako uspješne. Posebno je impozantan dvoznamenkasti rast papirnatih kuhinjskih ručnika (+11,6% količinski i +10,8% vrijednosno), a ni toaletni papir se ne može požaliti s 5,5% više prodanih količina i vrijednosnim rastom od 3,2% u odnosu na 2012. godinu.

Papirnate maramice, pak, lani su ostvarile identičnu količinsku prodaju kao i u 2012. godini uz vrijednosni pad od 1,9%.

Najslabiji prodajni rezultat bilježe papirnate salvete čija je količinska prodaja manja za 4,6%, a vrijednosna za 3% na godišnjoj razini.

Ukupno je za sve četiri kategorije u 2013. godini prodano milijardu i 76 milijuna komada čija je zbrojena vrijednost iznosila 547,4 milijuna kuna.

Abecednim redom navedeni, glavni predstavnici kategorije papirnatih proizvoda su Drenik, Forest-Papir, Paloma, SCA Hygiene, Tardi i Violeta. Više je nego bitno naglasiti kako svim ovim proizvođačima veliku prijetnju predstavljaju trgovačke marke koje čine 33% količinske prodaje kod toaletnih papira, 46% kod papirnatih kuhinjskih ručnika, 50% kod papirnatih maramica i čak 58% kod papirnatih salveta.

TOALETNI PAPIR
U ovu kategoriju spadaju svi jednokratni toalet papiri različitih mirisa, oblika (rola, listići…), i slojeva (jednoslojni, dvoslojni…). Nisu uključeni vlažni toaletni papiri. Vodeći proizvođači u kategoriji su (abecednim redom): Paloma (Paloma), SCA Hygiene (Zewa), Violeta (Violeta), te privatne robne marke koje same nose 33% količinske prodaje. Kategorija toaletnog papira u 2013. godini ostvarila je pozitivna kretanja, kako u količinskom, tako i u vrijednosnom pogledu. Naime, prodano je 208,5 milijuna komada, što je 5,5% više nego u 2012., dok je vrijednosna prodaja porasla za 3,2% na 345,3 milijuna kuna.

Papirnati proizvodi: Dva na dva

PAPIRNATE MARAMICE
Pod papirnatim maramicama podrazumijevamo sve papirnate maramice za jednokratnu upotrebu čija je prvotna namjena brisanje lica. Obično su dvoslojne ili troslojne te pakirane u kutije, mala pakiranja i džepna pakiranja. Ovdje također spadaju parfumirane papirnate maramice. Vodeći proizvođači u kategoriji su (abecednim redom): Paloma (Paloma), SCA Hygiene (Zewa), Violeta (Violeta) te privatne robne marke koje nose 50% količinske prodaje. Količinski prodajni rezultat kategorije u 2013. je sa 628 milijuna prodanih komada identičan ostvarenom rezultatu u 2012. godini. Vrijednosna prodaja od 52,7 milijuna kuna ipak je pokazala lagani pad od 1,9%.

Papirnati proizvodi: Dva na dva

PAPIRNATI KUHINJSKI RUČNICI
Svi jednokratni upijajući papirni ručnici namijenjeni za čišćenje površina, upijanje prolivenoga u kuhinji/kućanstvu spadaju u ovu kategoriju. Uz to, kategorija uključuje papirnate ručnike pakirane sa ili bez držača kao i one čija je namjena korištenje unutar mikrovalne pećnice. Vodeći proizvođači papirnatih kuhinjskih ručnika su (abecednim redom): Drenik (Boni), Paloma (Paloma), Violeta (Teta Violeta, Violeta), te privatne robne marke koje nose 46% količinske prodaje. Kategorija se u 2013. godini može pohvaliti dvoznamenkastim rastom i po količinama i po vrijednosti. Tako je količinska prodaja rasla 11,6% na 31,3 milijuna prodanih komada, dok je vrijednosna prodaja istodobno povećana za 10,8% na ukupno 122,9 milijuna kuna.

Papirnati proizvodi: Dva na dva

PAPIRNATE SALVETE
U ovu kategoriju ubrajamo papirnate salvete za jednokratnu upotrebu koje služe za brisanje/čišćenje ruku u vrijeme obroka. Obično su jednoslojne, dvoslojne ili troslojne. Uključene su sve salvete bez obzira na boju i motive oslikane na njima (rođendanske, božićne, ukrasne…). Vodeći proizvođači u kategoriji su (abecednim redom): Forest-Papir (Forest, Unnepi), Paloma (Paloma), Tardi (O-la-la), Violeta (Violeta, Teta Violeta) te privatne robne marke koje same nose čak 58% količinske prodaje. Prodaja papirnatih salveta u prošloj godini je imala negativan predznak u količinskom pogledu s 209,1 milijun komada, što je minus od 4,6%, dok je vrijednost od 26,5 milijuna kuna 3% manja u odnosu na rezultat ostvaren u 2012. godini.

Pairnati prozvodi: Dva na dva

Analizu pripremila: Milanka Ćorić