Perica Dabro – Nuper d.o.o.

Perica Dabro - Nuper d.o.o.

Tvrtka Nuper će 2022. godinu završiti s oko 60 milijuna kuna prometa. Plan za iduću godinu je nastaviti unapređivati asortiman i uslugu uz osiguravanje sigurne nabave robe i konkurentnih cijena uslijed aktualnih tržišnih turbulencija te sa svim tim unapređenjima dosegnuti promet od 12 milijuna eura, ističe Perica Dabro, direktor tvrtke Nuper d.o.o.

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Perica Dabro vlasnik je i direktor brzorastuće tvrtke Nuper d.o.o. Klis, ali uspjeh koji danas ostvaruje nije došao preko noći. Rođen je u Sinju 1987. godine te je do izbijanja rata živio u Drnišu odakle je kao dijete s roditeljima izbjegao u Klis. Danas je ponosni otac dvoje djece, Luke i Lane, za koje kaže da su mu najveći motiv za ostvarivanje poslovnih ciljeva. Osim što je sretni otac, Perica je i tajnik taekwondo kluba Galeb Split koji u svojim vitrinama, uz brojna druga svjetska i europska zlata, ima i prvu hrvatsku olimpijsku srebrnu medalju u parataekwondou koju je osvojio Ivan Mikulić. Po završetku školovanja, Perica je punih deset godina radio kao asistent menadžera u Germania Sport kladionicama, gdje je bio zadužen za dalmatinsku regiju i za to iskustvo kaže da mu je puno pomoglo u dubljem razumijevanju međuljudskih odnosa te stvaranju kontakata.

Predstavite nam tvrtku Nuper d.o.o. Kada ste počeli s radom, koje su osnovne djelatnosti te kako se razvijalo poslovanje do danas?
Tvrtka Nuper d.o.o. u siječnju slavi sedam godina postojanja. Na samome početku poslovanja tvrtka se bavila prodajom uredskog materijala i tonera. Potom smo krenuli u veleprodajnu djelatnost, a ideja za taj iskorak došla je takorekuć sama od sebe jer sam zapravo rastao u takvom okruženju. Naime, moj otac je u poduzetništvu od kada znam za sebe te je vlasnik tvrtke Geoprodukt d.o.o. pa sam i ja želio ići očevim stopama, ostvariti svoje poduzetničke ideale te stvoriti poduzeće koje će biti uspješno čak i u ovim uvjetima koji nisu previše naklonjeni poduzetništvu i novim idejama. Međutim, može se reći da mi je taj put na određen način bio predodređen s obzirom na to da sam prve korake u poduzetništvu napravio upravo s ocem koji me često vodio na poslovne sastanke i dostave robe te na druge načine uključivao u poslovanje.

Protekle tri godine tvrtka Nuper bilježi visoke stope rasta. Što je sve obilježilo ovu fazu vašeg razvoja?
Potkraj 2020. godine odlučio sam krenuti s distribucijom robe široke potrošnje prema malim i srednjim trgovcima te iz Klisa poslovanje širimo na Zagreb otvaranjem skladišta koje svojom dostavom pokriva cijelu Hrvatsku. Nuper se u 2021. godini pozicionira kao pouzdan, kvalitetan i prepoznatljiv partner malih i srednjih trgovaca te sa zadovoljstvom mogu istaknuti da smo ostvarili prisutnost u svim regijama Republike Hrvatske.

Porast prometa u protekle tri godine došao je od povećanja asortimana, poboljšavanja usluge i dostave te približavanjem ciljanim kupcima. Unatoč velikim poteškoćama s nabavom, trudimo se zadovoljiti potrebe naših kupaca ponudom širokog asortimana kvalitetnih proizvoda po konkurentnim cijenama, što u današnje vrijeme nije nimalo lak zadatak.

U lipnju 2022. godine tvrtka seli svoje poslovanje u zgradu Auto Hrvatske na zagrebačkoj Radničkoj cesti, koje tako postaje centralno skladište, a uskoro u sklopu tog objekta otvaramo i cash & carry format na 2.500 četvornih metara površine. Putem tog ulaganja želimo malim i srednjim trgovcima biti još dostupniji te ponuditi što povoljnije cijene uz još širi asortiman proizvoda koje naši partneri nude. Također nam je cilj u asortimanu imati što je god moguće više proizvoda iz domaće proizvodnje te koristim ovu priliku pozvati sve domaće proizvođače na suradnju – neka nas kontaktiraju kako bi što lakše plasirali svoje proizvode kroz našu distributivnu mrežu do krajnjeg kupca. Vrata Nupera su otvorena svim domaćim proizvođačima kako bismo ostvarili manje troškove i osigurali da naši trgovci mogu po što konkurentnijim cijenama nabaviti te proizvode.

Što će za vaše partnere konkretno značiti otvaranje cash & carry formata?
Ovaj će projekt trgovcima iz Zagreba i okolice dati priliku da osobno dođu i pogledaju robu na licu mjesta, a ne samo putem kataloga, te da trgovcima iz ostatka zemlje preko svoje putne službe ponudimo što širi asortiman proizvoda i postanemo još značajniji i kvalitetniji partner u tom segmentu. Stoga pozivam sve trgovce, ugostitelje i ljude dobre volje da nas posjete i uvjere se u cijene postojećeg asortimana te da nam bez ustručavanja sugeriraju proizvode koji su im potrebni kako bismo ih u najkraćem mogućem roku ulistali u asortiman. Jer za mene kupac nije samo potrošač, kupac je za mene partner. U cijelom lancu svi moramo funkcionirati kao jedna velika obitelj kako bi onaj zadnji u lancu, krajnji potrošač, bio zadovoljan.

Spomenuli ste da su glavni partneri vaše tvrtke mali i srednji trgovci. S koliko njih surađujete te kako ste zadovoljni tom suradnjom?
Trenutno surađujemo s više od 500 malih i srednjih trgovaca na području Republike Hrvatske. Mišljenja sam da mali trgovci mogu i moraju opstati u našoj zemlji jer sa svojim kupcima u pravom smislu te riječi žive trgovinu. To im nije samo posao, već život njih i njihovih obitelji. Slijedom toga i državne bi institucije prilikom donošenja odluka vezanih za ovaj segment poslovanja trebale imati na umu koliko je ta branša bitna s obzirom na to da većinu proizvoda nabavljaju od domaćih proizvođača i dobavljača. Za opstanak malih trgovaca jako je bitna pouzdana nabava robe kao i konkurentne cijene te upravo u tome vidim priliku kako doprinijeti opstanku malih trgovaca. Upravo zbog udruživanja malih trgovaca u asocijacije kao što je Savez udruga malih trgovaca Republike Hrvatske oni i sa svojim cijenama ostvaruju visoku razinu konkurentnosti, imaju znatno bolje uvjete kod dobavljača pa svojim kupcima nerijetko mogu ponuditi i bolje cijene od onih koje nude veliki trgovački lanci.

Nastavno na investicije koje upravo realizirate, kakve prodajne rezultate očekujete za ovu i iduću godinu?
Tvrtka Nuper će 2022. godinu završiti s oko 60 milijuna kuna prometa. Plan za iduću godinu je nastaviti unapređivati asortiman i uslugu uz osiguravanje sigurne nabave robe i konkurentnih cijena uslijed aktualnih tržišnih turbulencija te sa svim tim unapređenjima dosegnuti promet od 12 milijuna eura.

Također je plan početkom iduće godine oformiti tim za Horeca kupce te ući i u taj segment poslovanja.
Horeca segment nam je jako zanimljiv baš zbog toga što je to velik izazov s obzirom na to da restorani, hoteli i drugi kupci iz tog kanala nemaju velika skladišta te potrebuju gotovo svakodnevne dostave i komunikaciju na dnevnoj razini. A dugoročan plan je u idućih pet godina otvoriti pet do šest cash & carryja na području cijele Hrvatske poput ovoga u Zagrebu s ciljem da svojim kupcima budemo što dostupniji i bliži.

Za ovakve razvojne planove možemo zahvaliti našim kupcima. Stoga mi dozvolite da se zahvalim svim kupcima koji su prepoznali Nuper d.o.o. kao kvalitetnoga dobavljača i koji nam svakom svojom narudžbom daju mogućnost da se razvijamo. Također, hvala svim dobavljačima koji su nam dali priliku i prepoznali Nuper kao tvrtku koja će njihove proizvode kvalitetno plasirati do krajnjeg kupca.

Na kraju, ali ne manje važno, već zapravo najvažnije – zahvaljujem se svim našim radnicima koji su najzaslužniji za ovakav uspjeh i ekspanziju jer bez njih to ništa od ovoga ne bi bilo ostvarivo. Sjećam se ne tako davnih dana kada smo jedan radnik i ja sami obavljali apsolutno sve procese vezane za poslovanje kako bi se došlo na današnje razine poslovanja te mu se za sav taj trud zahvaljujem. Naravno, hvala i svim novim radnicima koji će od otvaranja cash & carryja dati svoj obol daljnjem rastu i poslovanju Nupera.

Prethodni članakHUB poziva građane na dodatan oprez prilikom online kupnje za “Black Friday”
Sljedeći članakMladi startup napravio adventsko-nogometni vodič po Zagrebu